Omgangsregeling tijdens lock down in België. Mogen de kinderen nog wisselen van huis?

Omgangsregeling tijdens lock down in België. Mogen de kinderen nog wisselen van huis?

Omgangsregeling tijdens lock down in België. Mogen de kinderen nog wisselen van huis?

Utrecht, door mr. Kim Smienk

Lock down in België

In Nederland is er (nog) geen sprake van een lock down, maar in België wel. Sinds afgelopen woensdagmiddag tot 5 april ’20 mogen Belgen alleen hun huis uit voor ‘noodzakelijke verplaatsingen’. Wanneer je in België onnodig reist (bijvoorbeeld met je auto) tijdens de ‘lock down’ periode dan riskeer je een boete.

Co-ouderschap tijdens lock down

Wat nu met kinderen die in meerdere huizen wonen? Bijvoorbeeld omdat hun ouders gescheiden zijn, of omdat de kinderen geboren zijn bij ouders die geen liefdesrelatie hebben gehad en samen vanaf de geboorte co-ouders zijn voor hun kind? Mogen kinderen nog wel vervoerd worden van de ene ouder naar de andere ouder?

Veel ouders vragen zich af of de kinderen in België überhaupt nog verplaatst mogen worden van de ene ouder naar de andere ouder. Het antwoord daarop is: ja. Co-ouders mogen hun kind vervoeren van de ene ouder naar de andere ouder.

Ouderschapsplan tijdens lock down

Van de Belgische overheid mogen kinderen dus vervoerd worden van de ene naar de andere ouder tijdens de lock down periode ( 18 maart ’20 tot en met 5 april ’20). Maar is dit ook praktisch, en goed voor de kinderen? Tijdens de Corona periode komen er ineens kwesties opduiken waar geen ouderschap op bedacht is.

Het is altijd goed om als ouders goed met elkaar te overleggen over de kinderen. In tijden van Corona is dit al helemaal het geval. Tijdens de Corona periode komen jullie als ouders bijvoorbeeld voor de volgende (nieuwe) kwesties te staan:

  • Als de ene ouder ziek is, is het dan wel verstandig om de kinderen bij deze ouder te laten verblijven?
  • Als de ene ouder een vitaal beroep heeft (zoals politie en zorg), springt de andere ouder dan bij om extra voor de kinderen te zorgen?
  • Wie helpt de kinderen met school nu de scholen dicht zijn en de kinderen thuis aan school moeten werken?

Dit zijn allerlei kwesties waar geen ouderschapsplan op voorbereid is. Blijf in overleg als ouders die het beste voor hun kind willen. En zet de gezondheid en het welzijn van de kinderen voorop.

Komen jullie er niet uit hoe de zorg voor jullie kind(eren) tijdens de lock down periode in België vormgegeven wordt? Bel me dan gerust even. We kunnen dan vaak dezelfde dag nog met elkaar hierover praten in mijn virtuele mediationkamer!