Donorcontracten

Donorcontracten

Donorcontracten zijn ongelooflijk van belang en van invloed gedurende de hele opvoeding van een kind.

Donorcontract opstellen … voor wie?

Onder andere voor:

 • Een stel (m/v/x) dat met behulp van een donor een kind wil krijgen.
 • Een alleenstaande (m/v/x) die met behulp van een donor een kind wil krijgen.

x

Hoe werkt het opstellen van een donorcontract?

Voordat ik een donorcontract kan opstellen is er een gesprek nodig met de aanstaande ouder(s) en de donor. Dit gesprek kan via videobellen of bij mij op kantoor in Utrecht plaatsvinden. In dit gesprek vertellen jullie mij wat jullie intenties over het donorschap zijn. En ik vertel jullie hoe het donorschap juridisch gezien in elkaar zit.  We bespreken ook of de donor in de toekomst betrokken zal zijn bij de opvoeding van het kind en of de donor contact met het kind zal hebben.

Na afloop van ons gesprek leg ik jullie afspraken vast in een overeenkomst die het ‘donorcontract’ wordt genoemd. Er is dan alle ruimte om jullie opmerkingen en aanvullingen op de donorovereenkomst te verwerken. Vervolgens zien we elkaar ‘in het echt’ om het donorcontract te tekenen.

x

Donorcontracten bekende donor … super belangrijk!

Ik raad jullie zeer sterk aan om de afspraken die jullie maken vast te leggen in een donorcontract. Dit donorcontract is van belang om bijvoorbeeld de volgende zaken vast te leggen:​

 • Wie worden er juridisch de ouder van het kind (let op: er kunnen maximaal twee ouders juridisch gezien de ouder van het kind worden).
 • Is het de bedoeling dat de donor en het kind contact met elkaar hebben? Zo ja, hoe gaat dit contact eruit te zien? Staat de donor ervoor open om het kind te ontmoeten zodra het 16 is? Of spreken jullie af dat de donor jaarlijks een dag met het kind doorbrengt in een dierentuin?

Alle zaken die jullie van belang vinden bespreken we en worden in het donorcontract opgeschreven. Een standaard donorcontract bestaat daarom niet.

x

Donorcontract bekende donor in de rechtszaal

Onder andere uit de rechtspraak blijkt dat het opstellen op de juiste manier heel erg van belang is. Op 26 juni 2009 kwam er bijvoorbeeld een zaak bij de Hoge Raad (voor de liefhebbers: ECLI:NL:HR:2009:BH2250) waarin de biologische vader van een dochter stelde donor te zijn, en financieel niet wilde bijdragen aan de kosten van de opvoeding van het meisje. De moeder van het kind vorderde kinderalimentatie van de man bij de rechter. De man leverde bij de rechter wel een donorcontract, maar dit donorcontract werd door de rechter niet gezien als voldoende bewijs dat hij niet de verwekker van het meisje was, maar de donor. De man moest om die reden van de rechter kinderalimentatie betalen aan de moeder van het kind.

x

Is er een notaris nodig bij het opstellen van het donorcontract?

Sommige zaken moeten door een notaris vastgelegd worden. Wanneer je een huis koopt of een testament wil opstellen is er bijvoorbeeld een notaris nodig. Bij donorcontracten is dit niet het geval. Een donorcontract hoeft niet vastgelegd te worden door een notaris. Er zijn mensen die het fijn vinden om een door mij opgesteld donorcontract bij een notaris in een notariële akte vast te laten leggen. Hiervoor werk ik samen met een vaste notaris uit Utrecht. Wil je even overleggen of jullie het donorcontract notarieel willen laten vastleggen? Bel, app of e-mail me dan gerust even.

Werkwijze

Tijdens de bespreking van het donorcontract komt van alles aan bod: de manier van zwanger worden, het juridisch ouderschap, contact met eventuele broers en zussen, het contact tussen de donor en het kind, eventuele invloed van de donor op de opvoeding van het kind, financiële zaken etc.

Kosten donorcontract

Donorcontract (spermadonor)
750 /totaal

 • Inclusief één gesprek via videobellen samen met de donor.
 • Inclusief het opstellen van het donorcontract.
 • Inclusief bespreking van alle juridische kanten van het ouderschap en donorschap.
 • Inclusief afspraak om het donorcontract te ondertekenen in mijn aanwezigheid op mijn kantoor in Utrecht (Breda of Zwolle is één keer per maand mogelijk).
 • Let op: niet voor ouders die co-ouderschap gaan doen, dan werk ik op uurtarief.
 • Inclusief 21% btw.

Adviesgesprek donorcontract
125 /per half uur

 • Adviesgesprek via videobellen.
 • Inclusief 21% btw.

Donorcontract (eiceldonor)
275 /per uur

 • Bij eiceldonorovereenkomsten werk ik op uurtarief.
 • Inclusief 21% btw.