Donorcontracten

Een X in je paspoort

Een X in plaats van ‘man’ of ‘vrouw’

Regelmatig word ik benaderd door mensen die een ‘X’ in hun paspoort willen. Wanneer je een ‘X’ in je paspoort wil in plaats van ‘man’ of ‘vrouw’ moet je hiervoor naar de rechter. Ik merk hierbij wel op dat het niet zeker is dat de rechter deze ‘X’ ook toewijst. Sinds 2018 zijn er wel een aantal personen die een X in hun paspoort hebben gekregen via de rechtbank.

Wanneer je een aanvraag wil doen voor ‘Gender X’ moeten we samen op papier zetten wat de reden is van je aanvraag voor een ‘X’ in je paspoort. We bespreken dan hoe jij je gender beleeft. Ook bespreken we of je een diagnose zoals genderdysforie hebt en of je bekend bent met bijvoorbeeld het genderteam van het VU Medisch Centrum. Dit alles schrijf ik voor je op in het zogenoemde ‘verzoekschrift’. Jouw verhaal vul ik verder nog aan met juridische standpunten die jouw aanvraag voor een ‘X’ onderbouwen.

x

Voornaam kun je meteen laten wijzigen

Het komt vaak voor dat mensen ook de wens hebben om hun voornaam te laten wijzigen in hun paspoort. De wijziging van je voornaam kunnen we gelijk in dezelfde procedure bij de rechtbank aanvragen, dus dat is makkelijk. Vaak is er de wens om een minder binaire voornaam, en rechters begrijpen dat. De eisen zijn hierbij dat een voornaam niet ongepast mag zijn, en je voornaam mag niet hetzelfde zijn als je achternaam. In de praktijk heb ik nog niet meegemaakt dat de wijziging van een voornaam is afgewezen door de rechtbank.

x

Wat kost het aanvragen van een genderneutraal paspoort?

Bij een rechtszaak komen (helaas) ook kosten kijken. Wanneer je benieuwd bent wat deze rechtszaak kost is het allereerst belangrijk om te weten dat er mensen zijn die recht hebben op subsidie voor hun rechtszaak. De Raad voor de Rechtsbijstand bepaalt of je recht hebt op subsidie voor je rechtszaak aan de hand van je inkomen en vermogen. Deze subsidie wordt een ‘toevoeging’ genoemd.

De exacte grenzen voor inkomen en vermogen zijn te vinden op de website van de Raad voor de Rechtsbijstand. Het komt er op neer dat als je alleen woont je recht kan hebben op een toevoeging wanneer je inkomen lager is dan € 28.600,- bruto. En wanneer je samenwoont kun je recht hebben op een toevoeging wanneer het gezamenlijke inkomen van jou en je partner lager is dan € 40.000,- bruto. Ook mag je/mogen jullie niet meer vermogen hebben dan ongeveer € 30.000,-. Let op: de Raad voor de Rechtsbijstand kijkt in principe naar inkomen en vermogen van twee jaar geleden.

De Raad voor de Rechtsbijstand stelt aan de hand van je inkomen een eigen bijdrage vast. De laagste inkomens betalen hierbij € 152,- eigen bijdrage. Wat goed om te weten is dat wanneer je in de bijstand zit de gemeente de eigen bijdrage vaak vergoed als ‘bijzondere bijstand’. De procedure bij de rechtbank kost je dan € 0,-.

Weet je niet zeker of je recht hebt op zo’n toevoeging? Dan kan ik een aanvraag voor je doen, en we krijgen dan vanzelf binnen drie dagen antwoord van de Raad voor de Rechtsbijstand te horen of je recht hebt op subsidie voor je rechtszaak.

Heb je geen recht op een toevoeging/subsidie? Houd dan rekening met € 1.200,- voor het aanvragen van de ‘X’.

Een kennismaking via videobellen waarin we bespreken hoe de aanvraag voor een ‘X’ in z’n werk gaat is kosteloos.

x

10-stappenplan Gender X aanvragen

Ik word vaak benaderd door mensen die een ‘X’ in hun paspoort willen. Vaak plannen we dan een kennismaking in om te bespreken hoe het aanvragen van een X in je paspoort gaat. Mocht je het nog te vroeg of te spannend vinden om een kennismaking met me in te plannen, is het misschien wel fijn om via dit artikel te lezen wat er op je afkomt als je een X in je paspoort wil aanvragen bij de rechter. Hierbij daarom een soort ‘Stappenplan Gender X aanvragen’!

Werkwijze

Neem gerust contact op voor een kennismaking. Tijdens een gratis en vrijblijvende kennismaking kunnen we dan bespreken hoe het aanvragen van een ‘X’ bij de rechtbank eruit ziet en welke kosten hierbij komen kijken.

Kosten aanvragen Gender X

Aanvraag Gender X (recht op subsidie)
€ 0,- tot € 935,- /Totaal

  • Inclusief griffierecht (kosten van de rechtbank).
  • Inclusief gesprek(ken) via videobellen of op kantoor in Utrecht om je aanvraag samen voor te bereiden.
  • Inclusief aanvraag van wijziging van je voornaam (als je dit wil).

Afhankelijk van je inkomen wordt een eigen bijdrage vastgesteld, variërend van € 0,- tot € 935,-.

Aanvraag Gender X (geen recht op subsidie)
€ 1200,- /Totaal

  • Inclusief griffierecht (kosten van de rechtbank).
  • Inclusief gesprek(ken) via videobellen of op kantoor in Utrecht om je aanvraag samen voor te bereiden.*
  • Inclusief aanvraag om je voornaam te veranderen (als je dit wil).
  • Inclusief 21% btw.

 

*We kunnen ook bij jou thuis of op een locatie buiten Utrecht afspreken tegen meerprijs.

×