Donorcontracten

Een X op je paspoort

Een X in plaats van ‘man’ of ‘vrouw’

Regelmatig word ik benaderd door mensen die een ‘X’ in hun paspoort willen. Wanneer je een ‘X’ in je paspoort wil in plaats van ‘man’ of ‘vrouw’ moet je hiervoor naar de rechter. De X op je paspoort of op je identiteitskaart kun je namelijk niet bij de gemeente aanvragen. Sinds 2018 zijn er daarom al vele mensen die een X in hun paspoort hebben gekregen via de rechtbank. En hiervoor heb je een advocaat zoals ik nodig.

x

Voornaam kun je meteen laten wijzigen

Het komt vaak voor dat mensen ook de wens hebben om hun voornaam te laten wijzigen in hun paspoort. De wijziging van je voornaam kunnen we gelijk in dezelfde procedure bij de rechtbank aanvragen, dus dat is makkelijk. Vaak is er de wens om een minder binaire voornaam, en rechters begrijpen dat. De eisen zijn hierbij dat een voornaam niet ongepast mag zijn, en je voornaam mag niet hetzelfde zijn als je achternaam. In de praktijk heb ik nog niet meegemaakt dat de wijziging van een voornaam is afgewezen door de rechtbank.

x

Wat kost het aanvragen van een genderneutraal paspoort?

Een rechtszaak kost (helaas) geld. Gelukkig zijn er subsidies mogelijk. Wanneer je een inkomen en vermogen onder een bepaalde norm hebt, betaalt de Raad voor de Rechtsbijstand namelijk het grootste gedeelte van je rechtszaak. En als je in de bijstand zit betaalt de gemeente vanuit de bijzondere bijstand vaak 100% van de kosten van je rechtszaak.

Het is daarom belangrijk om uit te zoeken of je recht hebt op subsidies. Als advocaat help ik je uiteraard bij het aanvragen van subsidies, dit hoef je niet zelf te doen. In het algemeen kan ik hierover zeggen:

 

 • Mensen die in de bijstand zitten kunnen gratis een X op hun paspoort aanvragen.
 • Alleenstaanden (zonder kind) en een inkomen tot € 20.900,- bruto kunnen voor € 242,- de X op het paspoort aanvragen.
 • Alleenstaanden met een kind en een inkomen tot € 29.000,- bruto kunnen voor € 252,- de X op het paspoort aanvragen.
 • Mensen die samenwonen met een partner die een inkomen hebben tot € 29.000,- kunnen voor € 252,- een X op het paspoort aanvragen (let op: het inkomen van de partner wordt ook meegeteld).
 • Alleenstaanden (zonder kind) met een inkomen tussen de € 29.000,- en € 41.600,- betalen een eigen bijdrage tussen de € 252,- en € 950,-. Hierbij geldt: hoe hoger je inkomen, hoe hoger je eigen bijdrage.
 • Mensen die samenwonen met een partner en een inkomen tussen de € 29.000,- en € 41.600,- betalen een eigen bijdrage tussen de € 252,- en € 950,-. Hierbij geldt: hoe hoger je inkomen, hoe hoger je eigen bijdrage.

 

Mocht je niet in aanmerking komen voor subsidie voor je rechtszaak, houd dan rekening met € 1.200,- voor het aanvragen van de ‘X’ in je paspoort.

 

Ik hoop dat bovenstaande je niet te veel duizelt. Als je twijfelt of je recht hebt op subsidie dan is dat geen probleem. Ik kan een aanvraag voor subsidie (een toevoeging) voor de X op je paspoort doen. Je krijgt dan binnen twee dagen te horen of je recht hebt op subsidie, en zo ja hoe hoog je eigen bijdrage is.

Lees meer over de kosten van de aanvraag van gender X in je paspoort of op je identiteitskaart in mijn andere artikel.

 

Een kennismaking via videobellen waarin we bespreken hoe de aanvraag voor een ‘X’ in z’n werk gaat is kosteloos.

x

10-stappenplan Gender X aanvragen

Ik word vaak benaderd door mensen die een ‘X’ in hun paspoort willen. Vaak plannen we dan een kennismaking in om te bespreken hoe het aanvragen van een X in je paspoort gaat. Mocht je het nog te vroeg of te spannend vinden om een kennismaking met me in te plannen, is het misschien wel fijn om via dit artikel te lezen wat er op je afkomt als je een X in je paspoort wil aanvragen bij de rechter. Hierbij daarom een soort ‘Stappenplan Gender X aanvragen’!

X

Heb je een deskundigenverklaring nodig?

De vraag die ik vaak krijg is of je een deskundigenverklaring nodig hebt voor het aanvragen van een genderneutraal paspoort. Dat is gelukkig niet zo! Mensen zijn vaak hierover in de war. Wanneer je in je paspoort je geslacht ‘wisselt’ van Man naar Vrouw of andersom, dan heb je een deskundigenverklaring nodig. Met deze verklaring van een psycholoog kun je bij de gemeente de wisseling van geslachtsregistratie regelen. Je kunt dan ook gelijk je voornaam veranderen bij de gemeente.  Over deze deskundigenverklaringen in genderneutrale paspoorten met een X kun je meer lezen in dit artikel.

 

FAQ Gender X

In dit artikel vind je een FAQ Gender X. In dit artikel beantwoord ik de vragen die mij het meest gesteld worden over de X in paspoorten. Staat je vraag er niet bij? Stuur me dan gerust een een e-mail (kim@kimsmienkadvocatuur.nl)!

Werkwijze

Neem gerust contact op voor een kennismaking. Tijdens een gratis en vrijblijvende kennismaking kunnen we dan bespreken hoe het aanvragen van een ‘X’ bij de rechtbank eruit ziet en welke kosten hierbij komen kijken.

Kosten aanvragen Gender X

Aanvraag Gender X (recht op subsidie)
€ 0,- tot € 935,- /Totaal

 • Inclusief griffierecht (kosten van de rechtbank).
 • Inclusief gesprek(ken) via videobellen of op kantoor in Utrecht om je aanvraag samen voor te bereiden.
 • Inclusief aanvraag van wijziging van je voornaam (als je dit wil).

Afhankelijk van je inkomen wordt een eigen bijdrage vastgesteld, variërend van € 0,- tot € 935,-.

Aanvraag Gender X (geen recht op subsidie)
€ 1200,- /Totaal

 • Inclusief griffierecht (kosten van de rechtbank).
 • Inclusief gesprek(ken) via videobellen of op kantoor in Utrecht om je aanvraag samen voor te bereiden.*
 • Inclusief aanvraag om je voornaam te veranderen (als je dit wil).
 • Inclusief 21% btw.

 

*We kunnen ook bij jou thuis of op een locatie buiten Utrecht afspreken tegen meerprijs.