Hoe kan je een genderneutraal paspoort aanvragen?

Hoe kan je een genderneutraal paspoort aanvragen?

Hoe kan je een genderneutraal paspoort aanvragen?

Ik word vaak benaderd door mensen die een genderneutraal paspoort willen. Vaak plannen we dan een kennismaking in om te bespreken hoe het aanvragen van een X in je paspoort gaat. Mocht je het nog te vroeg of te spannend vinden om een kennismaking met me in te plannen, is het misschien wel fijn om via dit artikel te lezen wat er op je afkomt als je een X in plaats van ‘man’ of ‘vrouw’ in je paspoort wil aanvragen bij de rechter. Hierbij daarom een soort ‘Stappenplan Gender X aanvragen’!

x

X

Stap 1 Gender X: Kennismaking advocaat

Een ‘X’ in je paspoort kun je niet bij de gemeente aanvragen. Je zal hiervoor naar de rechtbank moeten stappen. En hiervoor heb je een advocaat nodig. Als je nadenkt over een X in je paspoort dan kunnen we een kennismaking inplannen. Kennismakingen houd ik vaak via videobellen, maar op kantoor afspreken ergens in het land kan ook.

x

Stap 2 Gender X: Financiën

Een rechtszaak kost (helaas) geld. Gelukkig zijn er subsidies mogelijk. Wanneer je een inkomen en vermogen onder een bepaalde norm hebt, betaalt de Raad voor de Rechtsbijstand namelijk het grootste gedeelte van je rechtszaak. En als je in de bijstand zit betaalt de gemeente vanuit de bijzonder bijstand vaak 100% van de kosten van je rechtszaak. De tweede stap is daarom uitzoeken of je recht hebt op subsidies. Als advocaat help ik je uiteraard bij het aanvragen van subsidies, dit hoef je niet zelf te doen. Mocht je niet in aanmerking komen voor subsidie voor je rechtszaak, houd dan rekening met € 1.200,- voor het aanvragen van de ‘X’ in je paspoort.

Lees meer over de kosten van de aanvraag van gender X in je paspoort of op je identiteitskaart in mijn andere artikel.

x

Stap 3 Gender X: Opstellen verzoekschrift

Voor het aanvragen van een X in je paspoort moet ik een stuk schrijven voor de rechtbank. Dit stuk heet het ‘verzoekschrift’. Dit verzoekschrift hoef je niet zelf op te stellen, dit doe ik voor je. Het verzoekschrift bestaat uit twee delen.

Het eerste deel is je persoonlijke verhaal. We vertellen in dit deel de rechtbank wat de reden is van je aanvraag voor een X in je paspoort, en wat het voor je zal betekenen als je straks een X in je paspoort hebt staan. Het tweede deel van het verzoekschrift is heel juridisch. Met allerlei juridische argumenten proberen we de rechter te overtuigen om de aanvraag voor een genderneutraal paspoort goed te keuren. Ik doe veel onderzoek naar gender en geslachtsregistratie, de uitkomsten van mijn onderzoek schrijf ik in het tweede gedeelte van het verzoekschrift. Dit tweede gedeelte kan je daarom aan mij overlaten, al mag je uiteraard opmerkingen en aanvullingen op dit gedeelte geven.

x

Stap 4 Gender X: Bewijs verzamelen

Wat is een beter bewijs van je genderidentiteit, dan jouw eigen verhaal? Niets natuurlijk! En hoewel je eigen verhaal het beste ‘bewijs’ is van hoe jij je voelt, is het in een rechtszaak toch handig om bij de rechtbank met ‘bewijs’ aan te komen. Bewijs kan bijvoorbeeld een verklaring van een psycholoog of psychiater zijn waarin aangegeven wordt dat er de diagnose genderdysforie is gesteld. En bij intersekse personen is het verstandig een verklaring van een (huis)arts aan te vragen. Welk ‘bewijs’ voor jou belangrijk is, is heel persoonlijk en bespreken we samen.

x

Stap 5 Gender X: Stukken naar de rechtbank

Als alles compleet is dan kan ik de stukken naar de rechtbank opsturen. De stukken zijn compleet als het verzoekschrift helemaal naar jouw (en mijn) wens is, en als we al het ‘bewijs’ dat er is verzameld hebben. Pas als we allebei tevreden zijn over het verzoekschrift waarin we vragen om een genderneutraal paspoort, stuur ik de stukken op naar de rechtbank.

x

Stap 6 Gender X: Wachten…

En dan kan het wachten beginnen…. er zijn rechtbanken die binnen drie maanden van zich laten horen. Maar er zijn ook rechtbanken die een half jaar (of langer) nodig hebben om je verzoekschrift te beoordelen. Inmiddels kan ik van een aantal rechtbanken in Nederland wel inschatten hoelang we ongeveer moeten wachten (neem even contact met me op om dit te bespreken).

x

Stap 7 Gender X: Praten met de rechter?

In sommige gevallen vroeg de rechtbank ons om te komen praten met de rechter. Maar ik heb ook gevallen gehad waarin de rechtbank een brief stuurde waarin stond dat de ‘X’ in het paspoort was goedgekeurd. Als de rechter met je wil praten dan hoor je dit vanzelf van mij (ik krijg dan een brief hierover van de rechtbank). De rechtbank plant dan een datum en tijd in waarop we verwacht worden bij de rechtbank. Ik ga dan natuurlijk met je mee naar de rechtbank, en als je het fijn vindt mag je iemand meenemen naar de afspraak bij de rechter.

x

Stap 8 Gender X: Uitspraak rechtbank

Op een gegeven moment komt er een einde aan het wachten, want dan komt de uitspraak van de rechtbank! Ik krijg de uitspraak van de rechter in een brief die de ‘beschikking’ heet. In deze beschikking staat of je wel of niet een genderneutraal paspoort krijgt. Zodra ik de beschikking heb ontvangen bel, Whatsapp of e-mail ik je natuurlijk gelijk om te vertellen wat de rechtbank heeft beslist.

x

Stap 9 Gender X: Drie maanden wachten….

Helaas moet je nadat de rechtbank de uitspraak heeft gedaan waarschijnlijk nog drie maanden wachten voordat je ook echt je paspoort met een X erin kan ophalen bij de gemeente. De reden is hiervoor als volgt. Nadat de rechtbank de uitspraak heeft gedaan in de beschikking kunnen we in hoger beroep. Je kan in hoger beroep binnen drie maanden nadat de rechtbank uitspraak heeft gedaan. De gemeente wil graag deze drie maanden wachten voordat ze je geboorteakte aanpassen en voordat ze je een paspoort met een X willen meegeven.

x

Stap 10 Gender X: Ophalen van je nieuwe paspoort!

Na al dat wachten is het op een gegeven moment zo ver en kan je bij de gemeente je geboorteakte laten aanpassen en een paspoort ophalen met een X erin! Als advocaat help ik je uiteraard tot en met deze laatste stappen en sluiten we pas samen af zodra je je nieuwe genderneutrale paspoort in handen hebt.

x

Kennismaken?

In de praktijk merk ik dat er veel mensen zijn die nadenken over een X in hun paspoort en hier informatie over zoeken, maar het nog een stap te ver vinden om contact met me op te nemen. Ik hoop dat dit stappenschema wat meer inzicht heeft gegeven in dit proces om een genderneutraal paspoort te krijgen! Ben je toe aan kennismaken? Een kennismaking is uiteraard kosteloos en vrijblijvend. Neem gerust even contact met me op via Whatsapp, bellen of e-mail!

×