Heb je een deskundigenverklaring nodig voor een X in je paspoort?

Heb je een deskundigenverklaring nodig voor een X in je paspoort?

Heb je een deskundigenverklaring nodig voor een X in je paspoort?

De vraag die ik vaak krijg is of je een deskundigenverklaring nodig hebt voor het aanvragen van een genderneutraal paspoort. Dat is gelukkig niet zo! Mensen zijn vaak hierover in de war. Wanneer je in je paspoort je geslacht ‘wisselt’ van Man naar Vrouw of andersom, dan heb je een deskundigenverklaring nodig. Met deze verklaring van bijvoorbeeld een psycholoog kun je bij de gemeente de wisseling van geslachtsregistratie regelen. Je kunt dan ook gelijk je voornaam veranderen.

x

De aanvraag voor een X op je paspoort of op je identiteitskaart zit anders in elkaar. Je kunt namelijk geen X in je paspoort aanvragen bij de gemeente. De wet heeft hier geen regeling voor. Daarom heb je een advocaat nodig en moet je naar de rechter stappen. Dit klinkt allemaal heftiger dan het is. Ik, als je advocaat, regel dit voor je en vraag dit aan bij de rechtbank. En er zijn inmiddels tientallen mensen die de aanduiding ‘Man’ of ‘Vrouw’ hebben kunnen laten verwijderen uit hun geboorteakte via de rechtbank. Er is dus geen wet die voorschrijft dat je een deskundigenverklaring nodig hebt voor de X in je paspoort. Gelukkig maar!

x

Hoe het aanvragen van een genderneutraal paspoort in z’n werk gaat kun je lezen in mijn Stappenplan gender X aanvragen.

x

De aanvraag van de ‘X’ is natuurlijk voor rechters ook nieuw. Je merkt dat rechters soms nog wat zoekende zijn. Elke rechtbank in Nederland werkt ook weer wat anders. Bij de meeste rechtbanken hoef je bijvoorbeeld niet langs te komen om met de rechter te praten, terwijl dat bij sommige rechtbanken weer de standaardprocedure is.

x

Als je graag een X op je identiteitskaart of op je paspoort wil is het het handigst om even persoonlijk met me te praten over de aanvraag van een geslachtsneutraal paspoort. Dan maken we bijvoorbeeld even kennis via videobellen. Dan kan ik je vertellen hoe ‘jouw’ rechtbank werkt. Stuur me gerust een berichtje (kim@kimsmienkadvocatuur.nl)!