Donorcontracten

Verandering van je voornaam in je paspoort

De wijziging van je voornaam

Er zijn natuurlijk veel verschillende redenen denkbaar voor het wijzigen van je voornaam. De één wil alleen een letter veranderen in de voornaam en de ander wil een hele ‘nieuwe’ voornaam.  Ik word vaak benaderd voor het wijzigen van voornamen in de volgende gevallen:

 • Een trans persoon die een ‘mannelijke’ voornaam wil wijzigen in een ‘vrouwelijke’ voornaam (of andersom).
 • Een persoon die zich identificeert als non-binair en een geslachtsneutrale voornaam wil.
 • Ouders van een trans kind van jonger dan zestien die de voornaam wil wijzen (onder de zestien kan dit nog niet via de gemeente).

Het kunnen veranderen van je voornaam is vaak emotioneel en betekent veel. Een voornaam is natuurlijk een belangrijk stuk van je identiteit. Juridisch gezien is het wijzigen van je voornaam gelukkig niet heel ingewikkeld. Dit kan vaak binnen een paar weken geregeld zijn.

x

Wat kost het wijzigen van je voornaam?

Bij een gang naar de rechter komen (helaas) kosten kijken. Wanneer je benieuwd bent wat deze rechtszaak kost is het allereerst belangrijk om te weten dat er mensen zijn die recht hebben op subsidie voor hun rechtszaak. De Raad voor de Rechtsbijstand bepaalt of je recht hebt op subsidie voor je rechtszaak aan de hand van je inkomen en vermogen. Deze subsidie wordt een ‘toevoeging’ genoemd.

Het is daarom belangrijk om uit te zoeken of je recht hebt op subsidies. Als advocaat help ik je uiteraard bij het aanvragen van subsidies, dit hoef je niet zelf te doen.

In het algemeen kan ik het volgende aangeven over trans en intersekse personen die hun voornaam willen wijzigen:

 

 • Mensen die in de bijstand zitten kunnen gratis de wijziging van hun voornaam aanvragen.
 • Alleenstaanden (zonder kind) en een inkomen tot € 20.900,- betalen € 242,-.
 • Alleenstaanden met een kind en een inkomen tot € 29.000,- bruto betalen € 242,-.
 • Mensen die samenwonen met een partner die een inkomen hebben tot € 29.000,- betalen € 242,-  (let op: het inkomen van de partner wordt ook meegeteld).
 • Alleenstaanden (zonder kind) met een inkomen tussen de € 29.000,- en € 41.600,- betalen een eigen bijdrage tussen de € 242,- en € 950,-. Hierbij geldt: hoe hoger je inkomen, hoe hoger je eigen bijdrage.
 • Mensen die samenwonen met een partner en een inkomen tussen de € 29.000,- en € 41.600,- betalen een eigen bijdrage tussen de € 242,- en € 950,-. Hierbij geldt: hoe hoger je inkomen, hoe hoger je eigen bijdrage.

Ik hoop dat bovenstaande je niet te veel duizelt. Als je twijfelt of je recht hebt op subsidie dan is dat geen probleem. Ik kan een aanvraag voor subsidie (een toevoeging) voor de wijziging van je voornaam op je paspoort doen. Je krijgt dan binnen twee dagen te horen of je recht hebt op subsidie, en zo ja hoe hoog je eigen bijdrage is.

Heb je geen recht op een toevoeging/subsidie? Houd dan rekening met € 1.000,- voor het aanvragen van de verandering van je voornaam.

x

X in je paspoort en voornaam wijzigen

Ik word vaak benaderd door mensen die een ‘X’ in hun paspoort willen. Vaak plannen we dan een kennismaking in om te bespreken hoe het aanvragen van een X in je paspoort gaat. Mensen geven dan vaak aan dat zij ook hun voornaam willen veranderen. Dit kan dan in dezelfde aanvraag bij de rechter gevraagd worden. En dit kost niets extras.

De procedure om de X in je paspoort te krijgen lees je in mijn ‘Stappenplan Gender X aanvragen’!

X

Heb je een verklaring van een psycholoog nodig?

De vraag die ik vaak krijg is of je een verklaring van een psycholoog nodig hebt voor het aanvragen van je gewenste voornaam of voornamen. Dat is gelukkig niet het geval. Voor de rechter is het wel belangrijk om te weten wat de reden is van de aanvraag van de wijziging van je voornaam. De reden voor de aanvraag van de wijziging van je voornaam zal ik voor je opschrijven in het stuk voor de rechtbank (het verzoekschrift genoemd).

Werkwijze

Neem gerust contact op voor een kennismaking. Tijdens een kennismaking kunnen we bespreken hoe het aanvragen van je gewenste voornamen bij de rechtbank eruit ziet.

Kosten wijziging voornaam

Aanvraag wijziging voornaam (recht op subsidie)
€ 0,- tot € 935,- /Totaal

 • Inclusief griffierecht (kosten van de rechtbank).
 • Inclusief gesprek via videobellen.
 • Inclusief 21% btw.

Afhankelijk van je inkomen wordt een eigen bijdrage vastgesteld, variërend van € 0,- tot € 935,-. De laagste inkomens hebben een eigen bijdrage van € 0.- tot € 252,-.

Aanvraag wijziging voornaam (geen recht op subsidie)
€ 1.000,- /Totaal

 • Inclusief € 314,- griffierecht (kosten van de rechtbank).
 • Inclusief gesprek via videobellen.
 • Inclusief 21% btw.