Kosten aanvraag Gender X in je paspoort

Kosten aanvraag Gender X in je paspoort

Kosten aanvraag Gender X in je paspoort

Er zijn mensen die geen ‘man’ en geen ‘vrouw in hun paspoort willen. Deze mensen hebben liever een ‘X’ in hun paspoort, bijvoorbeeld omdat ze zich identificeren als non-binair. Een ‘X’ in je paspoort vraag je aan bij de rechter. Het is niet zeker dat de rechter dit verzoek om een ‘X’ ook toestaat. Wat kost zo’n aanvraag van Gender X nu eigenlijk?

Door, advocaat mr. Kim Smienk

x

Gender X aanvragen bij de rechtbank

Wanneer je een ‘X’ in je paspoort wil in plaats van ‘man’ of ‘vrouw’ moet je hiervoor dus naar de rechter. Ik merk hierbij wel op dat het niet zeker is dat de rechter deze ‘X’ ook toewijst. Er zijn tot nu toe een aantal mensen die via de rechter een ‘X’ in hun paspoort hebben gekregen.

Wanneer je een aanvraag wil doen voor Gender X moeten we samen op papier zetten wat de reden is van je aanvraag voor een ‘X’ in je paspoort. We bespreken dan hoe jij je gender beleeft. Ook bespreken we of je een diagnose zoals genderdysforie hebt en of je bekend bent met bijvoorbeeld het genderteam van het VU Medisch Centrum. Dit alles schrijf ik voor je op in het zogeheten ‘verzoekschrift’. Jouw verhaal vul ik verder nog aan met juridische standpunten die jouw aanvraag voor een ‘X’ onderbouwen.

X

Wat kost de aanvraag van Gender X?

Bij een rechtszaak komen (helaas) ook kosten kijken. Wanneer je benieuwd bent wat deze rechtszaak kost is het allereerst belangrijk om te weten dat er mensen zijn die recht hebben op subsidie voor hun rechtszaak. De Raad voor de Rechtsbijstand bepaalt of je recht hebt op subsidie voor je rechtszaak aan de hand van je inkomen en vermogen. Deze subsidie wordt een ‘toevoeging’ genoemd.

De exacte grenzen voor inkomen en vermogen zijn te vinden op de website van de Raad voor de Rechtsbijstand. Het komt er op neer dat als je alleen woont je recht kan hebben op een toevoeging wanneer je inkomen lager is dan € 28.600,- bruto. En wanneer je samenwoont kun je recht hebben op een toevoeging wanneer het gezamenlijke inkomen van jou en je partner lager is dan € 40.000,- bruto. Ook mag je/mogen jullie niet meer vermogen hebben dan ongeveer € 30.000,-. Let op: de Raad voor de Rechtsbijstand kijkt in principe naar inkomen en vermogen van twee jaar geleden.

x

Subsidie voor je rechtszaak (toevoeging)

Twijfel je of je recht hebt op een toevoeging? In dat geval kunnen we een aanvraag doen voor een toevoeging, dan krijgen we vanzelf van de Raad voor de Rechtsbijstand te horen of je recht hebt op een toevoeging.

Let er wel op dat wanneer je recht hebt op toevoeging, je wel een eigen bijdrage moet betalen voor je rechtszaak. Ook zul je ongeveer € 85,- moeten betalen voor griffierechten. De griffierechten zijn de kosten die de rechtbank in rekening brengt voor het behandelen van je verzoek.

Geen recht op subsidie?

Heb je geen recht op een toevoeging, omdat je inkomen en vermogen te hoog is? Reken dan op € 1.200,- voor het aanvragen van de ‘X’. Wil je ook je voornaam veranderen? Dan kost dit niets extra’s en doen we dit gelijk ook.

x

Gratis kennismaken

Denk je na over Gender X? En wil je bespreken welke kosten er voor jou bij een aanvraag van Gender X komen kijken? Neem dan gerust contact met me op door een e-mail te sturen naar kim@kimsmienkadvocatuur.nl of WhatsApp of bel me op het telefoonnummer 06 112 72 122. Een kennismaking via de telefoon of via videobellen bied ik je dan kosteloos aan.

×