Kosten aanvraag Gender X in je paspoort

Kosten aanvraag Gender X in je paspoort

Kosten aanvraag Gender X in je paspoort

Er zijn mensen die geen ‘man’ en geen ‘vrouw in hun paspoort willen. Deze mensen hebben liever een ‘X’ in hun paspoort, bijvoorbeeld omdat ze zich identificeren als non-binair. Een ‘X’ in je paspoort vraag je aan bij de rechter. Wat kost zo’n aanvraag van Gender X nu eigenlijk?

Door, advocaat Kim Smienk

x

Geslachtsregistratie X aanvragen bij de rechtbank

Wanneer je een ‘X’ op je paspoort wil in plaats van ‘man’ of ‘vrouw’ moet je hiervoor dus naar de rechter. Er zijn al vele mensen die via de rechter een ‘X’ op hun paspoort of id-kaart hebben gekregen.

Wanneer je een aanvraag wil doen voor Gender X moeten we samen op papier zetten wat het voor je zou betekenen om de X op je paspoort te krijgen. De rechter vindt het namelijk fijn om een beetje achtergrondinformatie te krijgen. Dit alles schrijf ik voor je op in het zogeheten ‘verzoekschrift’. Jouw verhaal vul ik verder nog aan met juridische standpunten die jouw aanvraag voor een ‘X’ onderbouwen.

X

Wat kost de aanvraag van Gender X?

x

Een rechtszaak kost (helaas) geld. Gelukkig zijn er subsidies mogelijk. Wanneer je een inkomen en vermogen onder een bepaalde norm hebt, betaalt de Raad voor de Rechtsbijstand namelijk het grootste gedeelte van je rechtszaak. En als je in de bijstand zit betaalt de gemeente vanuit de bijzonder bijstand vaak 100% van de kosten van je rechtszaak.

De tweede stap is daarom uitzoeken of je recht hebt op subsidies. Als advocaat help ik je uiteraard bij het aanvragen van subsidies, dit hoef je niet zelf te doen. In het algemeen kan ik hierover zeggen:

  • Mensen die in de bijstand zitten kunnen gratis een X op hun paspoort aanvragen.
  • Alleenstaanden (zonder kind) en een inkomen tot € 20.900,- bruto kunnen voor € 242,- de X op het paspoort aanvragen.
  • Alleenstaanden met een kind en een inkomen tot € 29.000,- bruto kunnen voor € 242,- de X op het paspoort aanvragen.
  • Mensen die samenwonen met een partner die een inkomen hebben tot € 29.000,- kunnen voor € 242,- een X op het paspoort aanvragen (let op: het inkomen van de partner wordt ook meegeteld).
  • Alleenstaanden (zonder kind) met een inkomen tussen de € 20.900,- en € 29.400,- betalen een eigen bijdrage tussen de € 242,- en € 950,-. Hierbij geldt: hoe hoger je inkomen, hoe hoger je eigen bijdrage.
  • Mensen die samenwonen met een partner en een inkomen tussen de € 29.000,- en € 41.600,- betalen een eigen bijdrage tussen de € 242,- en € 950,-. Hierbij geldt: hoe hoger je inkomen, hoe hoger je eigen bijdrage.

Mocht je niet in aanmerking komen voor subsidie voor je rechtszaak, houd dan rekening met € 1.200,- voor het aanvragen van de ‘X’ in je paspoort.

Ik hoop dat bovenstaande je niet te veel duizelt. Als je twijfelt of je recht hebt op subsidie dan is dat geen probleem. Ik kan een aanvraag voor subsidie (een toevoeging) voor de X op je paspoort doen. Je krijgt dan binnen twee dagen te horen of je recht hebt op subsidie, en zo ja hoe hoog je eigen bijdrage is.

x

Subsidie voor je rechtszaak (toevoeging)

Twijfel je of je recht hebt op een toevoeging? In dat geval kan ik een aanvraag voor je doen voor een toevoeging, dan krijg je vanzelf van de Raad voor de Rechtsbijstand te horen of je recht hebt op een toevoeging.

Let er wel op dat wanneer je recht hebt op toevoeging, je wel een eigen bijdrage moet betalen voor je rechtszaak. Ook zul je € 86,- moeten betalen voor griffierechten. De griffierechten zijn de kosten die de rechtbank in rekening brengt voor het behandelen van je verzoek.

Mensen die in de bijstand zitten kunnen deze eigen bijdrage bij de gemeente vergoed krijgen als ‘bijzondere bijstand’. Mensen die in de bijstand zitten kunnen daarom gratis de X op hun paspoort of identiteitskaart aanvragen.

x

Geen recht op subsidie?

Heb je geen recht op een toevoeging, omdat je inkomen en vermogen te hoog is? Reken dan op € 1.200,- voor het aanvragen van de ‘X’. Wil je ook je voornaam veranderen? Dan kost dit niets extra’s en kan je gelijk ook bij de rechter aanvragen.

x

Gratis kennismaken

Denk je na over Gender/Geslacht X op je paspoort of identiteitskaart? En wil je bespreken welke kosten er voor jou bij een aanvraag van Gender X komen kijken? Neem dan gerust contact met me op door een e-mail te sturen naar kim@kimsmienkadvocatuur.nl of WhatsApp of bel me op het telefoonnummer 06 112 72 122. Een kennismaking via de telefoon of via videobellen is kosteloos.