Kan de meemoeder haar kind adopteren na erkenning?

Kan de meemoeder haar kind adopteren na erkenning?

Kan de meemoeder haar kind adopteren na erkenning?

Het komt wel eens voor dat moeders die hun kind erkend hebben achteraf toch liever hun kind geadopteerd hadden. Helaas is niet iedereen ervan op de hoogte dat wanneer je de duomoeder of meemoeder haar kind heeft erkend, zij nooit meer haar kind kan adopteren. Wat kun je dan doen wanneer je bijvoorbeeld een lange reis gaat maken in het buitenland?

Utrecht, door advocaat mr. Kim Smienk

Erkennen of adopteren?

De moeder die het kind draagt wordt volgens de Nederlandse wet vanzelf de juridische moeder van haar kind. De moeder die het kind niet draagt wordt ook wel de ‘meemoeder’ of de ‘duomoeder’ genoemd. De moeder die het kind niet draagt wordt niet vanzelf de juridische moeder van haar kind.

Een uitgebreid artikel over de mogelijkheden voor de meemoeder/duomoeder om juridisch moeder te worden van haar kind lees je hier. In dit artikel schreef ik dat het enorm belangrijk om te weten is dat als een moeder haar kind erkend heeft zij nooit meer haar kind kan adopteren. Het ‘wisselen’ tussen erkennen en adopteren kan dus niet! Ook na het laten zien van de Ouderschapsverklaring bij de gemeente kan er niet meer geadopteerd worden door de ‘meemoeder’.

x

Voordeel adoptie

Helaas is niet ieder land in de wereld even gay-vriendelijk. Veel moeders maken de keuze voor adoptie in verband met vakanties in het buitenland. Moeders die hun kind erkend hebben of via een Ouderschapsverklaring juridisch moeder zijn geworden, worden namelijk niet in alle landen gezien als de juridische moeder van hun kind. Het voordeel van adopteren is dat de meeste landen in de wereld een moeder die haar kind heeft geadopteerd zien als de juridische moeder van hun kind.

Stel je bent in het buitenland met je kind. En er is iets medisch aan de hand met je kind en jullie zijn in het ziekenhuis. Dan wil je niet in de situatie belanden waarin de artsen zeggen dat je geen beslissingen mag maken over de medische behandeling van je kind omdat ze je niet zien als juridische moeder. Om deze reden adopteren veel moeders hun kind.

x

Verklaring aanvragen bij de rechtbank

Doordat je niet kunt ‘wisselen’ tussen erkenning en adoptie zorgt dit ervoor dat moeders goed moeten nadenken of zij een Ouderschapsverklaring willen laten zien bij de gemeente, willen erkennen of willen adopteren.

Wat nu als je de Ouderschapsverklaring hebt laten zien bij de gemeente of je kind erkend hebt en op vakantie wil naar een land dat minder gay-vriendelijk is? Mijn advies hierbij is: bel me op tijd.

We kunnen dan voordat jullie op vakantie gaan een aanvraag doen bij de rechtbank. We vragen dan aan de rechtbank om te verklaren dat de moeder die via de Ouderschapsverklaring of via erkenning juridisch moeder is geworden de juridische moeder van jullie kind is. Zo’n verklaring van een rechtbank zorgt ervoor dat je in sommige landen sterker staat. Ondanks dat je na een erkenning nooit meer kan adopteren, ben je in het buitenland dus niet per se verloren als moeder die via de Ouderschapsverklaring of via erkenning juridisch moeder is geworden.

x

Kennismaking

Voorkomen is beter dan genezen luidt het spreekwoord niet voor niets. Denk goed na op welke manier de moeder die haar kind niet draagt de juridische moeder van haar kind wordt. En als jullie erkend hebben, of de Ouderschapsverklaring hebben laten zien en bijvoorbeeld op vakantie gaan naar een minder gay-vriendelijk land, neem dan gerust contact met me op om hierover te overleggen.