Wanneer vraag je als moeder de adoptie aan?

Wanneer vraag je als moeder de adoptie aan?

Wanneer vraag je als moeder de adoptie aan?

Als ‘meemoeder’ of ‘duomoeder’ heb je verschillende opties om juridisch moeder van je kind te worden. Eén van deze opties is het adopteren van je kind. Voor deze adoptieprocedure heb je een advocaat nodig. Adoptie vraag je namelijk aan bij de rechtbank. Wanneer moet je nu die adoptie gaan aanvragen bij de rechtbank?

Utrecht, door advocaat mr. Kim Smienk

x

Hoe werkt adopteren?

Wanneer je je kind wil adopteren moet je contact opnemen met een (gespecialiseerde) advocaat. Adopteren gaat namelijk via de rechtbank. En deze advocaat kan de adoptie namens de moeders aanvragen bij de rechtbank. Je kunt niet zonder advocaat de adoptie aanvragen bij de rechtbank. De advocaat vraagt jullie dan om wat papieren aan te vragen. Het verschilt per adoptie welke papieren er nodig zijn. Bij een onbekende donor moet er bijvoorbeeld een verklaring van de Stichting Donorgegevens opgevraagd worden, en als de moeders getrouwd zijn moet er een huwelijksakte opgevraagd worden.

Zodra alle papieren in orde zijn gemaakt stuurt de advocaat het verzoek om adoptie naar de rechtbank. Dit doet de advocaat door het opsturen van een ‘verzoekschrift’.

x

Wanneer neem je contact op met je advocaat?

Zelf ben ik erg van het voorbereiden. Je mag daarom gerust contact met me opnemen voordat jullie kind verwekt wordt. Dan kan ik je op tijd vertellen hoe adoptie in z’n werk gaat en beginnen jullie goed voorbereid aan de zwangerschap.

Juridisch gezien is het handig om de adoptie aan te vragen bij de rechtbank tijdens de zwangerschap. Wanneer je tijdens de zwangerschap de adoptie aanvraagt, zorgt dit er namelijk voor dat beide moeders vanaf de geboorte de juridische moeders van hun kind zijn. De adoptie wordt wel pas na de geboorte van het kind door de rechtbank uitgesproken. De rechter heeft namelijk de naam en het bsn van het kind nodig voordat de adoptie uitgesproken kan worden.

De moeder die het kind draagt is volgens de wet vanaf de geboorte de juridische moeder van het kind. Wanneer de adoptie tijdens de zwangerschap aangevraagd wordt voor de geboorte van het kind wordt de moeder die het kind niet draagt met terugwerkende kracht juridisch moeder van haar kind. Dit zorgt ervoor dat ik aanraad om de adoptie tijdens de zwangerschap samen met een advocaat te regelen.

x

Kennismaken

Zijn jullie adoptie aan het overwegen? Neem dan gerust contact met me op voor een kennismaken. Dan bespreken we samen de adoptieprocedure.