Moet je als trans persoon naar de rechter voor de wijziging van je paspoort in ‘man’, ‘vrouw’ of X?

Moet je als trans persoon naar de rechter voor de wijziging van je paspoort in ‘man’, ‘vrouw’ of X?

Moet je als trans persoon naar de rechter voor de wijziging van je paspoort in ‘man’, ‘vrouw’ of X?

Als je trans bent komt er een hoop op je af. En op een gegeven moment wil je misschien je geslacht en naam in je paspoort wijzigen. Moet je hiervoor nu wel of niet naar de rechtbank?

Door advocaat mr. Kim Smienk

Geslachtswijziging in je paspoort

Wanneer je in plaats van ‘man’, de aanduiding ‘vrouw’ (of andersom) in je paspoort wil dan hoef je hiervoor in de meeste gevallen niet naar de rechter. Met behulp van een deskundigenverklaring kun je bij de gemeente waar je bent geboren de geslachtsaanduiding ‘man’ laten wijzigen naar ‘vrouw’, en andersom. Tegelijkertijd kan je je voornaam laten wijzigen.

Je moet minimaal zestien jaar oud zijn om bij de gemeente je geslacht van ‘man’ naar ‘vrouw’ te wijzigen, en andersom. Ben je jonger dan zestien? Dan kunnen we bespreken of het zinvol is om via de rechtbank je geslacht te laten wijzigen. Neem hiervoor even contact met me op.

X

Gender X

Sinds een aantal jaren zijn er mensen die bij de rechtbank een aanvraag doen voor een ‘X’. Dit betekent dat deze mensen geen ‘vrouw’ en geen ‘man’ in hun paspoort hebben staat. Bij deze mensen staat er een ‘X’. Dit is bijvoorbeeld fijner voor mensen die zich identificeren als non-binair. Hierbij wil ik wel benadrukken dat het niet zeker is dat de rechter deze X ook toestaat.

Een X in je paspoort kun je dus niet bij de gemeente aanvragen zonder dat je hiervoor toestemming hebt van de rechtbank. Wil je gender X in je paspoort? Dan moeten we samen de redenen voor je aanvraag van Gender X op papier zetten. Ik stel dan een ‘verzoekschrift’ voor je op waarin we de rechter vragen om een X in je paspoort. We bespreken samen hoe jij je gender beleeft, en ik vul het verzoekschrift aan met juridische argumenten ter onderbouwing van je aanvraag van Gender X.

x

Wat kost de aanvraag van Gender X?

Bij de aanvraag van Gender X bij de rechtbank komen helaas kosten kijken. De kosten van deze rechtszaak hangen onder meer af van je inkomen en vermogen. Wanneer je als alleenstaande een inkomen hebt dat lager is dan ongeveer € 28.600,- bruto of als samenwonenden samen een inkomen hebben dat lager is dan ongeveer € 40.000,- bruto, dan betaal je een vaste eigen bijdrage voor de rechtszaak. De overheid subsidieert je rechtszaak dan. Eerder schreef ik een artikel over de kosten die bij de rechtszaak komen kijken, lees hierover dit artikel.

x

Kennismaken

Loop je ergens tegenaan bij de wijziging van het geslacht in je paspoort? Of wil je bespreken of je in aanmerking komt voor Gender X? Neem dan gerust contact met me op. Stuur een e-mail naar kim@kimsmienkadvocatuur.nl of WhatsApp of bel op het telefoonnummer 06 112 72 122.

X