Wat is mediation?
Heb je een conflict en kom je er zelf niet uit? Als mediator help ik jullie verder, ben ik onpartijdig en bemiddel ik tussen twee (of meer) partijen.
Als mediator zorg ik ervoor dat jullie met elkaar in gesprek gaan, en zelf een oplossing voor vragen of problemen vinden. In situaties waarbij jullie met elkaar te maken blijven hebben, kan mediation een grote uitkomst zijn. Denk hierbij aan familieruzies, ruzie met een werkgever of werknemer en ruzies tussen ouders.
Wat kan mediation betekenen?
Mediation is erop gericht mensen naar elkaar te laten luisteren en met elkaar in gesprek te laten gaan. Dit zal leiden tot een betere of herstelde band met elkaar.
Waar is Kim Smienk Mediation uniek in?
- Mediation voor ‘niet zo standaard’ relaties en families. Denk hierbij aan polyamoreuze relaties, meerouderschap en lesbisch ouderschap.
- Mediation waarin LHBTI +een rol speelt.
Gespecialiseerd Familiemediator & Arbeidsmediator
Ik ben gecertificeerd MfN-registermediator, gespecialiseerd in familiemediation & arbeidsmediation. In het MfN-register worden enkel mediators toegelaten die een zware opleiding gevolgd. Tevens heb ik meerdere examens gedaan om toegelaten te worden tot het MfN-register, en onderhoud ik jaarlijks mijn kennis en vaardigheden door het volgen van opleidingen en intervisies.
Hoe verloopt een mediation?
Mediation houd ik over het algemeen bij mij op kantoor, omdat dit neutraal terrein is voor alle partijen. Een mediationtraject bestaat uit verschillende fasen:
-
Kennismakings-/intakegesprek
De eerste bijeenkomst is een kennismakings- of intakegesprek. Tijdens dit gesprek leg ik uit wat mediation inhoudt en welke uitgangspunten gelden tijdens onze mediations. In dit gesprek kunt u uw verhaal doen bij mij. Uiteraard krijgen alle partijen de gelegenheid om diens kant van het probleem/conflict te vertellen.
-
Start mediation: ondertekenen mediationovereenkomst
Wanneer we besluiten om in mediatino te gaan, dan tekenen we een mediationovereenkomst. In deze overeenkomst worden alle afspraken voor het mediationtraject op papier gezet, zoals de vertrouwelijkheid en de geheimhouding, de aard van het conflict en het afgesproken uurtarief.
-
Vervolgbijeenkomst(en)
Tijdens de mediation krijgen alle partijen de mogelijkheids om diens verhaal te vertellen. Aan het eind van iedere bijeenkomst vat ik de voortgang samen. Sommige partijen wensen een gespreksverslag van iedere mediation. Na een aantal gesprekken is bekend hoe de partijen tegen het probleem aankijken en welke zaken belangrijk zijn voor de toekomst.
-
Oplossing bepalen
Als alle belangen in kaart zijn gebracht, dan is het punt bereikt dat er constructief op zoek gegaan wordt naar oplossingen die zoveel mogelijk tegemoet komen aan ieders belangen. Als mediator is het mijn taak om aan de hand van verschillende technieken jullie daarbij te helpen. Uiteraard toets ik als mediator of de gevonden oplossingen in de praktijk uitvoerbaar zijn.
-
Oplossing vastleggen in vaststellingsovereenkomst
Wanneer er een oplossing is gevonden, dan leg ik deze oplossing vast in een vaststellingsovereenkomst. Deze overeenkomst is belangrijk omdat hierin alle afspraken die zijn gemaakt zijn opgeschreven. Het schept rechten en plichten waar beide partijen zich aan moeten houden. Door de overeenkomst te ondertekenen verklaren alle partijen dat zij zich zullen houden aan deze gemaakte afspraken.
Na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst is de mediation afgerond.