Donorcontracten

Moeder adoptie

Meemoeder, duomoeder … evenveel moeder!

Wanneer een kind twee moeders heeft dan wordt er vaak over de moeder die het kind niet gedragen heeft gesproken met woorden als de ‘meemoeder’ of de ‘duomoeder’. Ik houd niet zo van deze termen. De moeders zijn natuurlijk allebei evenveel moeder. Er is juridisch alleen wel een groot verschil tussen de twee moeders. De moeder die het kind draagt is namelijk volgens de Nederlandse wet automatisch de juridische moeder. Ook heeft de moeder die het kind draagt volgens de Nederlandse wet automatisch het ouderlijk gezag over het kind.

 

De moeder die het kind niet heeft gedragen is volgens de wet niet automatisch de juridische moeder. In sommige gevallen draagt deze moeder volgens de wet wel automatisch het ouderlijk gezag over haar kind. Emotioneel en opvoedkundig gezien zijn de moeders allebei evenveel moeder. Maar juridisch gezien moet de moeder die het kind niet gedragen heeft nog wat stappen zetten voordat zij juridisch de moeder is van haar kind. De moeder die haar kind niet gedragen heeft zal  haar kind bij de gemeente moeten erkennen of moeten adopteren bij de rechtbank. Pas hierna is zij juridisch de moeder van haar kind.

 

Meemoeder of duomoeder, adopteren of erkennen?

De moeder die haar kind niet gedragen heeft kan de juridische ouder van haar kind worden door haar kind te erkennen bij de gemeente. Dit is gratis. Veel moeders kiezen ervoor om niet hun kind te gaan erkennen bij de gemeente, maar te adopteren bij de rechtbank. De reden hiervoor is bijvoorbeeld dat niet alle landen in de wereld, en zelfs niet alle landen in de Europese Unie, de moeder die haar kind heeft erkend zien als juridisch moeder. Stel je bent op vakantie op Curaçao, en je kind komt in het ziekenhuis te liggen en de artsen zien jou niet als juridisch moeder van je kind, dan is het gevolg hiervan dat je geen beslissingen voor je kind mag maken.

Of je je kind wil erkennen of adopteren is een persoonlijke keuze. Onthoud wel dat wanneer je je kind hebt erkend, je niet later alsnog je kind kunt adopteren.

 

Adoptieprocedures: goed voorbereiden

Ik raad sterk aan om een adoptie goed voor te bereiden. Dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat je makkelijk de procedure bij de rechtbank doorkomt. Dit scheelt tijd, energie en geld. De voorkeur heeft daarom om contact met me op te nemen voordat de zwangerschap ontstaat. Voordat de zwangerschap ontstaat en tijdens de zwangerschap zal ik jullie dan goed voorbereiden op de adoptieprocedure bij de rechtbank.

Werkwijze

Iedere adoptieprocedure verloopt anders. Neem gerust contact op om je situatie te bespreken voor een passend advies.

Kosten adoptie

Adviesgesprek ouderschap
125 /per half uur

  • Een gesprek via videobellen.
  • Inclusief 21% btw.

Adoptieprocedure bij de rechtbank
0 - 245 /totaal

  • Inclusief het ‘regelen’ van adoptie bij de rechtbank.
  • Inclusief griffiekosten (kosten van de rechtbank).
  • Inclusief gesprek via videobellen.

Voor mensen die in aanmerking komen voor subsidie (een toevoeging genoemd) van de Raad voor de Rechtsbijstand.

Adoptieprocedure bij de rechtbank
1.000 /totaal

  • Inclusief het ‘regelen’ van adoptie bij de rechtbank.
  • Inclusief € 314,- griffiekosten (kosten van de rechtbank).
  • Inclusief gesprek via videobellen.
  • Inclusief 21% btw.

Voor mensen die niet in aanmerking komen voor subsidie (een toevoeging) van de Raad voor de Rechtsbijstand.