Donorcontracten

Verklaring Juridisch Moederschap

Erkenning moederschap door de rechtbank

Regelmatig word ik benaderd door moeders die hun kind erkend hebben of de ouderschapsverklaring hebben gebruikt om juridisch moeder van hun kind te worden. Deze moeders vertellen mij dan dat zij alsnog hun kind willen adopteren. En dit is een probleem, want dit kan niet. Nadat je je kind hebt erkend of via de ouderschapsverklaring de juridische moeder van je kind bent geworden kun je nooit meer je kind adopteren.

En hierop heb ik iets bedacht. In het geval je je kind wil adopteren terwijl je al de juridische moeder van je kind bent, kunnen we bij de rechtbank een verklaring aanvragen waarin staat dat je de juridische moeder van je kind bent.

x

Adopteren na erkennen kan niet

De moeder die haar kind niet draagt is niet automatisch de juridische moeder van haar kind. Er zijn drie opties om de juridische moeder van je kind te worden. Ten eerste de ouderschapsverklaring laten zien bij de geboorteaangifte (alleen bij onbekende donoren), erkennen bij de gemeente of adopteren bij de rechtbank.

Vroeger (voor 2014) was het altijd nodig dat de moeder die haar kind niet draagt haar kind adopteerde bij de rechtbank. Tegenwoordig hoeft dit niet meer en kan een moeder haar kind erkennen bij de gemeente of de ouderschapsverklaring laten zien om de juridische moeder van haar kind te worden. Toch is de optie om je kind te adopteren blijven bestaan. En gelukkig maar. Het kan namelijk heel verstandig zijn om je kind te adopteren.

Het voordeel van adopteren is namelijk dat niet elk land in de wereld een moeder die haar kind erkend heeft als juridische moeder van haar kind ziet. Sterker nog, er zijn meer landen in de wereld die een moeder die haar kind erkend heeft niet zien als juridische moeder van haar kind dan dat er landen in de wereld zijn die een moeder die haar kind erkend heeft wel zien als juridische moeder van haar kind.

Je hebt maar één keer de keuze voor de manier om juridisch moeder van je kind te worden Nadat je je kind hebt erkend of de ouderschapsverklaring hebt laten zien bij de gemeente kun je nooit meer je kind adopteren. ‘Wisselen’ tussen erkennen, de ouderschapsverklaring gebruiken of adopteren kan niet.

x

Voordeel verklaring Juridisch Moederschap

Het voordeel van de ‘Verklaring Juridisch Moederschap’ bij de rechtbank is dat je deze verklaring kunt gebruiken in het buitenland. In het buitenland heb je dan een verklaring waar een stempel van een Nederlandse rechtbank op staat. In het buitenland kan je hiermee aantonen dat je de juridische moeder van je kind bent.

x

Wanneer vragen moeders deze verklaring aan?

In de praktijk maak ik vaak mee dat op het moment dat moeders uit elkaar gaan zij merken dat de moeder die hun kind niet heeft gedragen, toch liever haar kind had geadopteerd. Na een scheiding gaat het waarschijnlijk gebeuren dat deze moeder alleen met haar kind gaat reizen. En als deze moeder dan ook een andere achternaam heeft dan haar kind, voelen moeders zich vaak onzeker wanneer zij op reis willen naar het buitenland. Maar ook komt het voor dat moeders een wereldreis willen gaan maken en simpelweg niet ervan op de hoogte waren dat adopteren na erkenning niet mogelijk is. Helaas weten gemeenteambtenaren hier ook vaak het fijne niet van.

 

Werkwijze

Neem gerust contact op om je situatie te bespreken voor een passend advies.

Kosten Verklaring Juridisch Moederschap

Adviesgesprek ouderschap
125 /per half uur

  • Een gesprek via videobellen.
  • Inclusief 21% btw.

Procedure Verklaring Juridisch Moederschap
1.000 /totaal

  • Inclusief procedure bij de rechtbank.
  • Inclusief € 309,- griffiekosten (kosten rechtbank).
  • Inclusief gesprek bij mij op kantoor in Utrecht of via videobellen.
  • Inclusief 21% btw.