Birdnesten. Wat is dat?

Birdnesten. Wat is dat?

Birdnesten. Wat is dat?

Het is als een vogelnest. De kinderen blijven op het nest, en de ouders vliegen om de beurt het nest in om voor de kinderen te zorgen. In de praktijk zie ik deze vorm van co-ouderschap niet heel vaak voorbijkomen. Vorige week sprak ik ouders die aan ‘birdnesting’ doen, en dat gaf me inspiratie voor deze blog.

Utrecht, door mr. Kim Smienk

Wat is birdnesting?

Bij birdnesting blijven de kinderen in één huis wonen. De kinderen zijn altijd in dit huis, en hoeven dus niet te wisselen tussen twee (of meer) huizen. De ouders hebben zelf een eigen huis/verblijfplaats. De ouders wisselen de zorg voor de kinderen dus in hetzelfde huis met elkaar af. De kinderen wisselen dus niet van huis, maar de ouders wel.

Het is als een vogelnest. De kinderen blijven op het nest, en de ouders vliegen om de beurt het nest in om voor de kinderen te zorgen.

Voordelen birdnesting

In mijn praktijk zie ik niet vaak ouders langskomen die aan birdnesting gaan doen na hun echtscheiding. De ouders die ik vorige week sprak hebben wel gekozen voor birdnesting (na hun echtscheiding), zij gaven aan dit te doen omdat zij dit in het belang van hun kinderen vinden.

Ouders die aan birdnesting doen geven aan dat er geen ‘heen en weer’ gesleep is met de kinderen en hun spullen, wat ten goede komt van de kinderen. Hierdoor heb je nooit last van gymspullen, schoolboeken en knuffels die bij de andere ouder thuis zijn vergeten.

Als voordeel van birdnesting geven ouders aan dat er geen ‘gesleep’ is met de kinderen.

Ook geven ouders die aan birdnesting doen aan dat ze het belangrijk vinden dat de kinderen in één huis wonen zodat ze altijd in de buurt verblijven van hun vriendjes en dichtbij hun school blijven wonen. Ook het constant aanwezig zijn van huisdieren bij de kinderen wordt als voordeel van birdnesting gezien. De constante aanwezigheid van huisdieren kan steun aan de kinderen geven tijdens de scheiding van hun ouders.

Nadelen birdnesting

‘Elk voordeel heeft z’n nadeel’. Als nadeel aan birdnesting hoor ik in de praktijk voorbijkomen dat het voor de ouders lastig om een eigen plek, leven op te bouwen.

Het opbouwen van een eigen leven na de scheiding blijkt lastig voor ouders die aan birdnesting doen.

Irritaties die er tijdens de liefdesrelatie ook waren, blijven aanwezig. Zoals ‘gezeur’ over de afwas, opruimen en schoonmaken. En wat als één van de ouders een nieuwe partner krijgt? Mag deze partner dan in het gezamenlijke bed slapen? Mag die nieuwe partner spullen laten liggen in het gezamenlijke huis? Allemaal vragen die overleg nodig hebben en voor irritaties en verdriet kunnen zorgen.

Birdnesting als tijdelijke oplossing

Er zijn ook ouders die birdnesting als tijdelijke oplossing zien. Dit is vaak ook oogpunt van kosten. De gezamenlijke woning van de ouders staat bijvoorbeeld ‘onder water’. Of het lukt niet om de gezamenlijke woning te verkopen.

Ook zijn er ouders die absoluut willen dat de kinderen totdat zij het huis uitgaan in hetzelfde ouderlijk huis blijven wonen. De ouders houden daarom de ouderlijke woning aan om te ‘birdnesten’ tot het jongste kind is uitgevlogen.

Conclusie

Birdnesting kan heel positief werken voor zowel ouders als kinderen. Maar birdnesten vereist ook een zeer goede communicatie tussen de ouders. Schakel daarom tijdig een MfN-geregistreerd mediator in wanneer de communicatie tussen jullie als ouders niet (meer) zo soepel loopt! Neem gerust contact op voor een kennismaking.