Derde gender in paspoort moet mogelijk zijn volgens rechtbank
Utrecht, 15 juni 2018, door mr. Kim Smienk
In 2007 oordeelde de Hoge Raad dat het nog niet tijd is voor een derde gender in iemands paspoort. Nu heeft de rechtbank geoordeeld dat het wél tijd is voor de mogelijkheid om een derde gender in iemands paspoort op te nemen. Dit lijkt mij een zeer baanbrekende uitspraak van de rechtbank!
Rechtbank en derde gender
In de rechtszaak van 28 mei 2018 ging het om een intersekse persoon. Deze persoon was als baby als jongetje geregistreerd. Tijdens het opgroeien heeft deze persoon behandelingen ondergaan om (meer) vrouw te worden. Later bleek dat deze persoon zich identificeert als genderneutraal of non-binair.
De wens van deze persoon was dan ook om zich te laten registreren als ‘genderneutraal’. Volgens de rechtbank is de tijd inmiddels rijp voor de mogelijkheid om je te kunnen laten registreren als ‘genderneutraal’.
Het is nu aan de politiek om de registratie van ‘genderneutraal’ in je paspoort mogelijk te maken. Er is alleen nog een probleem. De rechter maakt geen wetten, dit doet de politiek. Het is dan ook nodig dat de politiek het mogelijk gaat maken dat de registratie van iemand als ‘genderneutraal’ in plaats van man of vrouw een optie wordt. Voor nu heeft de rechtbank geoordeeld dat het geslacht van de persoon om wie het ging in deze rechtszaak als ‘geslacht is niet kunnen worden vastgesteld’ moet worden aangeduid. Deze uitspraak is zeer baanbrekend binnen het familierecht! Het is nu aan de politiek om het écht mogelijk te maken om het geslacht van mensen als ‘genderneutraal’ te registreren. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem gerust contact op met mij hiervoor!Wetswijziging voor derde gender nodig
Derde gender tot slot