Is een donorovereenkomst met je spermadonor écht nodig?

Is een donorovereenkomst met je spermadonor écht nodig?

Is een donorovereenkomst met je spermadonor écht nodig?

Bij het krijgen van een kind met behulp van een spermadonor komt een hoop kijken. Het vinden van de juiste donor en daarna zelfinseminatie of een medisch traject bij een ziekenhuis. Een donorcontract of donorovereenkomst is niet verplicht bij het krijgen van een kind met behulp van een spermadonor. Is zo’n donorovereenkomst daarom wel echt nodig?

Utrecht, door mr. Kim Smienk

Wat is een donorovereenkomst?

Een donorcontract of donorovereenkomst is een contract waarin de afspraken tussen de wensmoeder en haar eventuele partner en een spermadonor worden vastgelegd. De meeste donorovereenkomsten stel ik op voor lesbische stellen en alleenstaande vrouwen die met behulp van een spermadonor een kind krijgen. Uiteraard kan een donorovereenkomst ook opgesteld worden voor ‘man+vrouw’-stellen waarvan de man bijvoorbeeld onvruchtbaar is waardoor het stel gebruik maakt van een spermadonor.

Functie 1 donorovereenkomst: juridisch ouderschap

Een donorovereenkomst heeft een aantal functies. Allereerst zorgt het donorovereenkomst ervoor dat zwart op wit wordt vastgelegd wie er juridisch gezien ouder van het kind worden. Wanneer twee vrouwen met behulp van een spermadonor een kind krijgen wordt er bijvoorbeeld in het donorovereenkomst vastgelegd dat het kind juridisch gezien twee moeders zal hebben.

Hierdoor zal de donor geen status als juridisch ouder van het kind kunnen claimen. Het donorovereenkomst beschermt daarom de wensouder(s). De wensouder(s) hoeft/hoeven niet bang te zijn dat de spermadonor juridisch ouder van het kind kan worden.

Functie 2 donorovereenkomst: contact tussen donor en kind

Ook zal er in het donorovereenkomst geregeld worden of er contact tussen de spermadonor en het kind zal zijn. En als er dan contact is, wordt er in het donorovereenkomst vastgelegd hoevaak er contact zal zijn tussen de donor en het kind.

In de praktijk verschillen de afspraken die wensouders en spermadonoren maken over contact erg van elkaar. De ene spermadonor zal iedere maand contact met het kind hebben, en de andere spermadonor zal het kind pas ontmoeten zodra het zestien is.

Bij het opstellen van het donorovereenkomst besteed ik uitgebreid aandacht aan de wensen van de wensouder(s) en de spermadonoren over dit contact.

Functie 3 donorovereenkomst: kinderalimentatie

Doordat er in het donorovereenkomst vastgelegd wordt dat de donor zijn sperma zal doneren aan de wensouder(s), hoeft de donor geen kinderalimentatie te betalen. Dit maakt dat de donorovereenkomst niet alleen voor de wensouder(s) van belang is, maar zeker ook voor de donor! Met de donorovereenkomst kan de donor namelijk bewijzen dat hij donor is, wat ervoor zorgt dat de wensouder(s) niet bij hem kan/kunnen aankloppen voor kinderalimentatie. En dit kan onwijs veel geld schelen!

Standaard donorovereenkomst

Ik besef dat ik in mijn artikelen veel informatie weggeef. Maar toch wil ik je op het hart drukken om niet zelf een donorovereenkomst op te gaan stellen. Echt, doe het niet! Ik zie in de praktijk veel misgaan bij moeders die onenigheid met hun spermadonor hebben. In deze gevallen is er óf geen donorovereenkomst, óf er is zelf een donorovereenkomst opgesteld.

Deze zelf opgestelde donorovereenkomst blijken uiteindelijk juridisch gezien niet goed in elkaar te zitten. Schakel daarom een professional in bij het opstellen van het donorovereenkomst. Hierdoor kun je onbezorgd van je zwangerschap en je kind genieten. Onenigheid met je donor en de rechtszaken die hieruit voortvloeien zijn het laatste dat je wil als je net een kind hebt gekregen.

Is een donorovereenkomst écht nodig?

Een donorovereenkomst zorgt ervoor dat de afspraken tussen wensouders en spermadonoren duidelijk zijn. Op deze manier kan er daarom nooit onenigheid ontstaan over de rol van de donor in het leven van het kind.

In mijn ogen is een donorovereenkomst één van de belangrijkste contracten die je kunt sluiten in je leven. In een donorovereenkomst maak je namelijk afspraken over je kind. En deze afspraken zijn van belang tijdens het hele leven van je kind. Schakel mij daarom het liefst in voordat jullie beginnen met de spermadonaties. Dan zorg ik ervoor dat jullie een helder en duidelijke donorovereenkomst kunnen tekenen voordat de spermadonaties beginnen. Neem gerust contact op voor een kennismaking!