Lesbisch en scheiden. Hoe pak ik als mediator deze echtscheiding aan?

Lesbisch en scheiden. Hoe pak ik als mediator deze echtscheiding aan?

Lesbisch en scheiden. Hoe pak ik als mediator deze echtscheiding aan?

Stel twee vrouwen gaan scheiden. Hoe gaat zo’n mediationtraject nou eigenlijk? In deze blog geef ik een kijkje in hoe ik een scheiding van een lesbisch koppel aanpak!

Utrecht, door mr. Kim Smienk

Start mediation

Wanneer je bij mij aan de mediationtafel plaatsneemt in verband met een echtscheiding beginnen we eerst met het bespreken van emoties. Bij een echtscheiding is de zogeheten ‘scheidingsmelding’ belangrijk om te bespreken.

De scheidingsmelding

Met de ‘scheidingsmelding’ wordt het moment bedoeld waarop één van de vrouwen heeft aangegeven bij de andere vrouw dat diegene wil gaan scheiden. Uiteraard kan het ook zijn dat de vrouwen in overleg tot de conclusie komen dat zij willen gaan scheiden.

De scheidingsmelding mag je nooit overslaan bij scheidingsmediation!

Uit de scheidingsmelding kan ik veel informatie halen. Hoe is de relatie verlopen? En wat was het moment waarop de vrouwen aan een scheiding begonnen te denken?

De rouwcurve

Na het bespreken van de scheidingsmelding bespreken we de rouwcurve die bedacht is door Elisabeth Kübler-Ross. De rouwcurve heeft vijf fasen. Volgens Elisabeth Kübler-Ross kan er pas een nieuw leven begonnen worden zodra de vijf fasen doorlopen zijn. Meer over de rouwcurve lees je in mijn eerdere blog.

Het is heel belangrijk om stil te staan bij de rouwcurve om te ontdekken waar elke vrouw in de rouw zit. De ene vrouw kan bijvoorbeeld al de hele rouwcurve doorlopen hebben tijdens de relatie, terwijl haar (ex-)vrouw de hele rouwcurve nog door gaat maken.

De rouwcurve geeft aan in welke fase van rouw de vrouwen zich bevinden.

Als mediator houd ik in de gaten waar de vrouwen zich in de rouwcurve bevinden. Dit is belangrijk, op deze manier voorkom je namelijk dat er als gevolg van hevige emoties beslissingen worden gemaakt die na de scheiding (zodra je de rouwcurve door bent) toch niet zijn wat je wil.

Lesbisch koppel met kind(eren)

Wanneer de vrouwen een kind of kinderen hebben wordt daar uitgebreid bij stilgestaan. De verdeling van de zorg- en opvoeding en de kosten van het kind/de kinderen worden uitaard besproken.

Wat bij een lesbische scheiding bovendien van belang is, is om aandacht te besteden aan de vader, donor of co-ouder van het kind/de kinderen.

Het bespreken van het contact met de eventuele donor of co-ouder van de kinderen mag zeker niet vergeten worden.

Lesbische vrouwen kunnen nu eenmaal niet samen een kind krijgen zonder dat daar een man bij betrokken is. Wanneer deze man een onbekende donor is uit een donorkliniek dan bespreken we kort de rechten en plichten van het kind/de kinderen en van deze onbekende donor. Het is belangrijk om elkaars zienswijze op het donorschap te bespreken. Meer over de rechten en plichten van onbekende donoren lees je in deze blog.

Wanneer het kind/de kinderen omgang heeft/hebben de donor of de co-ouder dan is het heel belangrijk om de afspraken over deze omgang te bespreken en vast te leggen.

Rechtszaak twee moeders

In juli ’19 stonden er twee moeders tegenover de donor van hun kind in de rechtszaal. Na de echtscheiding van de moeders ging het mis tussen hun en de donor. Lees meer over deze rechtszaak in deze blog.

Als deze moeders tijdens hun scheiding aandacht hadden besteed aan het contact met de donor stonden ze nu niet tegenover elkaar in de rechtszaal.

Toen ik deze rechtszaak las vond ik het zó zonde dat er tijdens de echtscheiding van de moeders geen aandacht is besteed aan het contact met de donor van hun kind. Als dit wel was gebeurd had dit zo veel ellende kunnen voorkomen en hadden ze niet tegenover elkaar in de rechtszaal gestaan.

Conclusie

Met deze blog heb ik geprobeerd in het kort een overzicht te geven van zaken die bij een lesbische scheiding aan de orde komen. Wil je meer informatie? Neem gerust contact op!