Waarom een donorcontract voorafgaand aan de conceptie essentieel is
Als je met behulp van een bekende donor een kind wilt krijgen, zijn er vaak veel zaken om over na te denken. In deze blog leg ik uit waarom het essentieel is om voorafgaand aan de zwangerschap een donorcontract op te stellen en wat de juridische beperkingen zijn.
Wat is een donorcontract?
Een donorcontract is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken staan tussen de wensouders en de donor. Hierin worden vaak afspraken gemaakt over zaken als:
- De rol van de donor in het leven van het kind.
- Of de donor wel of geen juridische ouder zal zijn.
- De frequentie van het contact tussen de donor en het kind.
- Financiële verantwoordelijkheden.
Het doel van een donorcontract is om misverstanden en conflicten in de toekomst te voorkomen door alles van tevoren helder op papier te zetten.
Kun je een donorcontract opstellen na geslachtsgemeenschap?
Het is in Nederland niet mogelijk om een donorcontract op te stellen nadat een kind is verwekt via geslachtsgemeenschap. Volgens de Nederlandse wet wordt de man (de biologische vader) in dat geval beschouwd als ‘verwekker’. Dit betekent dat deze man na geslachtsgemeenschap verantwoordelijkheden heeft of kan krijgen, zoals het betalen van alimentatie, ook als de betrokkenen dat anders hadden bedoeld.
Hoe zit het juridisch?
Het is cruciaal om alle afspraken vast te leggen voordat je zwanger wordt. Alleen dan kun je proberen juridische onzekerheden te beperken. Daarnaast is het belangrijk om voorafgaand aan de zwangerschap mediation of counseling te volgen. Het doel hiervan is om te onderzoeken of alle betrokkenen (de wensouders, de donor en eventueel een partner van de donor) op één lijn zitten. Daarna kunnen de afspraken in een donorovereenkomst worden vastgelegd.
Afspraken maken: waar moet je op letten?
Als je een donorcontract wilt opstellen, is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Hier zijn een paar aandachtspunten:
- Wees eerlijk en open over verwachtingen. Bespreek met de donor en eventueel zijn partner wat ieders wensen en grenzen zijn.
- Volg mediation of counseling. Zorg ervoor dat iedereen op één lijn zit en goed geïnformeerd is over de juridische kanten van het donorschap.
- Schakel een juridisch expert in. Een advocaat met ervaring in wensouderschap kan helpen om een contract op te stellen dat rekening houdt met de wet en jullie specifieke situatie.
- Documenteer alles duidelijk. Zorg ervoor dat alle afspraken schriftelijk worden vastgelegd en door alle partijen worden ondertekend.
- Houd rekening met de toekomst. Situaties en relaties kunnen veranderen. Bespreek hoe jullie met dergelijke veranderingen omgaan.
Wat als er geen contract is?
Als er geen donorcontract is, kunnen er onduidelijkheden ontstaan over de rol van de donor. Dit kan tot conflicten leiden, bijvoorbeeld over de vraag of de donor wel of niet een rol speelt in het leven van het kind. Daarom is het altijd aan te raden om afspraken vast te leggen, zelfs als jullie op dit moment een goede verstandhouding hebben.
Conclusie
Het is daarom belangrijk om alle afspraken voorafgaand aan de zwangerschap op papier te zetten en te ondertekenen. Mediation of counseling kan hierbij helpen om ervoor te zorgen dat iedereen op één lijn zit. Dit helpt om juridische onzekerheden en mogelijke conflicten te voorkomen. Wil je meer weten of hulp bij het opstellen van een donorcontract? Neem gerust contact met mij op via e-mail (kim@kimsmienkadvocatuur.nl).