Alleenstaande vrouwen en lesbische stellen krijgen vruchtbaarheidsbehandeling vergoed in 2020
Er is een hoop onduidelijkheid geweest over de vergoeding van vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IUI en IVF voor alleenstaande vrouwen en lesbische stellen. In 2019 werden deze behandelingen door de basiszorgverzekering vergoed. In 2020 gaat dit veranderen. Hoe zit dit nu precies in 2020?
Utrecht, door mr. Kim Smienk
Vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen in 2019
Zoals ik in een eerder artikel schreef was er in 2019 een hoop onrust over de vergoeding van vruchtbaarheidsbehandelingen. In eerste instantie zouden vrouwen met een mannelijke partner hun vruchtbaarheidsbehandelingen vergoed krijgen uit de basiszorgverzekering. Volgens minister Bruins is er namelijk bij vrouwen met een mannelijke partner sprake van ‘medische noodzaak’. Deze ‘medische noodzaak’ zou ontbreken bij alleenstaande vrouwen en lesbische stellen.
Uiteindelijk kwam het gelukkig toch goed, en kregen alleenstaande vrouwen en lesbische stellen in 2019 toch hun vruchtbaarheidsbehandelingen vergoed vanuit de basiszorgverzekering.
Vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen in 2020
Hoe zit het nu met de vergoeding van behandelingen zoals IUI, IVF en ICSI voor alleenstaande vrouwen en lesbische stellen in 2020? Deze behandelingen worden in 2020 alleen in januari, februari en maart vanuit de basiszorgverzekering vergoed.
Vanaf 1 april 2020 worden vruchtbaarheidsbehandelingen niet meer vergoed van uit de basiszorgverzekering voor alleenstaande vrouwen en lesbische stellen. Gelukkig is er wel een alternatief. Vanaf 1 april 2020 is er namelijk een subsidie die vruchtbaarheidsbehandelingen vergoed voor alleenstaande vrouwen en lesbische stellen. Deze subsidie heet ‘Subsidieregeling kunstmatige inseminatie met donorsemen’. Deze subsidieregeling geldt tot 1 januari 2025.
Wat houdt de subsidie in?
Wat wordt er nu precies vergoed? Allereerst wordt er een ‘basis oriënterend fertiliteitsonderzoek’ vergoed, dit houdt in dat één of twee consulten en een echo worden vergoed, deze consulten en deze echo zijn bedoeld om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn op een zwangerschap. Daarnaast worden er maximaal twaalf behandelingen IUI vergoed. IUI houdt in dat donorsperma kunstmatig in de baarmoederholte ingebracht wordt. Je zult wel een eigen bijdrage moeten betalen, in 2020 is de eigen bijdrage € 192,50.
Wat nu als je niet zwanger wordt met behulp van IUI? Dan kan er sprake zijn van een ‘medische indicatie’. Op basis van deze ‘medische indicatie’ kunnen behandelingen vergoed worden vanuit de basiszorgverzekering. Denk bijvoorbeeld aan IVF of ICSI.
Tot slot
Ik ben blij dat er eindelijk duidelijkheid is over de vergoeding van vruchtbaarheidsbehandelingen voor alleenstaande vrouwen en lesbische stellen. Deze subsidieregeling zorgt ervoor dat vruchtbaarheidsbehandelingen vergoed worden, zonder dat er gekeken wordt naar de geaardheid van deze vrouwen of het al dan niet hebben van een relatie. Dit noem ik zeer positief!