Echtscheiding en huurhuis. Wie mag in het huurhuis blijven wonen na de scheiding?

Echtscheiding en huurhuis. Wie mag in het huurhuis blijven wonen na de scheiding?

Echtscheiding en huurhuis. Wie mag in het huurhuis blijven wonen na de scheiding?

Partners die gaan scheiden en allebei het huurhuis niet willen verlaten. Dit is een situatie die ik als familiemediator vaak voorbij zie komen. Mij wordt dan vaak gevraagd of ik kan vertellen wie van de (ex-)echtgenoten het recht heeft om in het huurhuis te blijven wonen. In deze blog zal ik uitleggen hoe dit in z’n werk gaat!

Utrecht 22 augustus, door mr. Kim Smienk

Getrouwd of geregistreerd partnerschap en huurhuis

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het niet zo is dat één van de partners het recht heeft om in het huurhuis te blijven wonen, vanwege het feit dat deze partner degene is die het huurcontract heeft getekend. Ook het argument dat één van de partners als eerste in het huurhuis woonde gaat niet op bij de bepaling welke van de partners -juridisch gezien- het recht heeft om in het huurhuis te mogen blijven wonen na de echtscheiding.

Wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, ben je medehuurder van het huurhuis van je parter. Je hoeft hiervoor niet het ‘medehuurschap’ aangevraagd te hebben bij de verhuurder. Ook is het niet nodig dat je de huurovereenkomst getekend hebt. Puur het feit dat je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt met de hoofdhuurder van het huurhuis, zorgt ervoor dat je medehuurder bent.

Welke (ex-)partner als eerste in het huurhuis woonde, is juridisch gezien niet per se belangrijk.

Het feit dat je medehuurder bent geeft je bepaalde rechten op het huurhuis. Het verschil tussen hoofdhuurders, medehuurders en bewoners gaat te ver om in deze blog uit te leggen. Maar neem gerust contact op als je benieuwd bent naar deze verschillen :’).

Het is daarom niet van belang welke van de (ex-)partners als eerste in het huis woonde. Het argument dat de ene (ex-)partner al langer in het huurhuis woont, is dan ook -juridisch gezien- geen reden om juist die (ex-)partner na de echtscheiding in het huurhuis te laten wonen.

Huurhuis en echtscheiding

Wanneer ik als familiemediator de vraag krijg wie er juridisch gezien in het huurhuis mag blijven wonen, begin ik allereerst met praten. Hoe kijken de (ex-)partners zelf tegen de situatie aan? Wordt er wel in het belang van de kinderen gedacht? Wat maakt dat de (ex-)partners beide in het huurhuis willen blijven wonen?

Bespreek allereerst met elkaar welke (ex-)partner het meeste belang heeft bij het wonen in het huurhuis na de echtscheiding.

Daarbij bespreek ik het alternatief. Het alternatief van niet zelf beslissen welke van de (ex-)partners in het huurhuis blijft wonen na de echtscheiding, betekent namelijk dat er een rechtszaak nodig is. 

Rechter, huurhuis en echtscheiding

Wanneer (ex-)partners niet zelf kunnen beslissen wie er na de echtscheiding in het huurhuis blijft wonen, kan hiervoor de rechter ingeschakeld worden. De rechter zal dan bepalen welke (ex-)partner er na de echtscheiding in het huurhuis mag blijven wonen.

De rechter zal hiervoor een belangenafweging maken. Hierbij kijkt de rechter welke van de (ex-)partners het meeste belang heeft bij het wonen in het huurhuis na de echtscheiding. Wanneer de (ex-)partners kinderen hebben zal de rechter ook zeker naar het belang van deze kinderen kijken. 

Voorbeeld

Stel: Juliet en Marieke zijn met elkaar getrouwd en hebben drie kinderen: Jet (4 jaar), Fien (5 jaar) en Lukas (9 jaar). De kinderen wonen na de echtscheiding doordeweeks bij Marieke, en de school van de kinderen staat tegenover het huurhuis. 

In een rechtszaak worden de belangen van de (ex-)partners afgewogen door de rechter.

De rechter zal dan in zijn overweging meenemen dat het belang van de kinderen met zich meebrengt dat Marieke in het huurhuis blijft wonen na de echtscheiding. Wanneer Marieke in het huurhuis kan blijven wonen na de echtscheiding hoeven Jet, Fien en Lukas immers niet van school te wisselen.

Tot slot

Komen jullie er niet uit welke (ex-)partner na jullie echtscheiding in het huurhuis kan blijven wonen? Als familiemediator help ik jullie graag bij het maken van deze beslissing. Wanneer jullie hier niet zelf uitkomen, zal er een rechter aan te pas moeten komen. Wat mij betreft is het belangrijk om te voorkomen dat je tegenover je (ex-)partner in een rechtszaal komt te staan. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Neem daarom gerust contact op voor een kennismaking!