Heb ik een donorcontract nodig als bewust alleenstaande moeder?
Wanneer je alleenstaande moeder wil worden zijn er een hoop zaken die je moet regelen. Eén van deze zaken is het laten opstellen van een donorcontract. Alleen niet iedere bewust alleenstaande moeder (BAM moeder) heeft een donorcontract nodig. Wanneer heb je nu wel een donorcontract nodig?
Utrecht, door mr. Kim Smienk
Drie typen donoren
Er zijn drie ’typen’ donoren, en voor één van deze drie typen donoren heb je een donorcontract nodig.
Het eerste type donor is verboden in Nederland, dit zijn namelijk de anonieme donoren. Dit betekent dat een man anoniem zijn sperma doneert bij een kliniek. Een kind kan nooit te weten komen wie deze man is. In Nederland is dit verboden omdat kinderen het recht hebben om te weten van wie zij afstammen, iets wat zij niet te weten kunnen komen bij een anonieme donor.
Anonieme donoren zijn verboden in Nederland.
Het tweede ’type’ donor is een onbekende donor. Dit is ook een man die zin sperma heeft gedoneerd bij een kliniek. Het verschil met een anonieme donor is dat een kind van een onbekende donor vanaf diens zestiende verjaardag de contactgegevens van de donor kan opvragen. Vanaf de zestiende verjaardag kan het kind daarom contact opnemen met diens ‘onbekende donor’.
Maak je gebruik van een onbekende donor? Dan is het laten opstellen van een donorcontract niet nodig. Deze onbekende donor weet namelijk niet eens dat er een kind verwekt is met behulp van zijn sperma. Deze onbekende donor kan daarom niet onverwachts aan de deur staan om contact met het kind op te eisen. Ook kan je als moeder nooit kinderalimentatie eisen van deze man.
Donorcontract nodig bij bekende donor
Het derde ’type’ donor is de bekende donor. Een bekende donor is een donor die niet ‘anoniem’ sperma doneert bij een kliniek. Een bekende donor is bijvoorbeeld iemand uit je vriendenkring of iemand die je ontmoet bij een bijeenkomst van Stichting Meer dan Gewenst of via de website OneWish.
Maak je gebruik van een bekende donor? Laat dan een donorcontract opstellen.
Bij dit ’type’ donor is het nodig dat je een donorcontract laat opstellen. Bij een bekende donor is het namelijk nodig om te kunnen bewijzen dat deze man donor is. En de enige manier om te kunnen bewijzen dat iemand donor is (en geen verwekker) is het laten opstellen van een donorcontract.
Het donorcontract is belangrijk voor zowel de moeder als de donor. Met een donorcontract zorg je bijvoorbeeld voor dat deze bekende donor geen contact met je kind kan afdwingen. Lees in dit artikel meer over het afdwingen van contact door bekende donoren.
Ook zorgt een donorcontract ervoor dat de moeder geen kinderalimentatie kan opeisen van de donor. Iets wat super belangrijk is voor de donor.
Ben ik automatisch de juridische moeder?
Wanneer je al vrouw zwanger bent en bevalt van je kind, ben je volgens de Nederlandse wet automatisch de juridische moeder van je kind. Dit betekent dat het kind ‘officieel’ geregistreerd staat als jouw kind. Dit zorgt ervoor dat je kind je erfgenaam is en dat je toeslagen zoals kinderbijslag en kinderopvangtoeslag kan aanvragen. Maar ook betekent dit ‘juridisch ouderschap’ dat je verplicht bent om je kind financieel te onderhouden.
Je bent automatisch de juridische moeder, en je hebt automatisch ouderlijk gezag.
Naast het ‘juridisch ouderschap’ heb je wanneer je als vrouw bevalt van je kind automatisch ouderlijk gezag over je kind. Het ouderlijk gezag houdt in dat je beslissingen mag maken voor je kind. Je mag bijvoorbeeld je kind inschrijven op een school, medische beslissingen maken in het ziekenhuis en je mag bepalen waar je kind woont.
Wanneer je als alleenstaande moeder zwanger bent en bevalt van je kind hoef je daarom niets te regelen om ‘juridisch moeder’ te worden, en je hoeft niets te regelen om het ouderlijk gezag te krijgen. Dit gaat automatisch. Maar vergeet dus niet om een donorcontract op te laten stellen wanneer je gebruik maakt van een bekende donor!