Het minderjarige kind op vakantie deel 2: Zonder ouders vliegen

Mag een minderjarig kind zonder ouders vliegen?

Mag een minderjarig kind zonder ouders vliegen?

Er komt een tijd dat een kind voor het eerst zonder ouders wil vliegen. Kinderen gaan bijvoorbeeld naar grootouders die in het buitenland wonen of tieners willen met vrienden op vakantie. Hoe zit deze vliegreis van uw minderjarige kind nu juridisch?

Dinsdag 3 september 2019, door mr. Kim Smienk

Mag een minderjarig kind vliegen zonder ouder(s)?

Ja, dat mag. Een minderjarig kind mag vliegen zonder diens gezaghebbende ouder(s) bij zich. Hier is wel toestemming van de gezaghebbende ouder(s) van het kind voor nodig, én het kind dient deze toestemming aan te kunnen tonen.

Is er schriftelijke toestemming van de ouder(s) nodig?

Wanneer er twee gezaghebbende ouders zijn dient er van beide ouders toestemming te zijn voor het alleen vliegen. Het minderjarige kind moet bij de Koninklijke Marechaussee kunnen aantonen dat er toestemming is van de gezaghebbende ouder(s) voor het vliegen. Het aantonen van toestemming voor het vliegen van de gezaghebbende ouder(s) kan het kind doen door een ingevuld formulier ‘Toestemming reien met minderjarige naar het buitenland’ dat door de overheid is opgesteld bij zich te hebben. Wat u in dit geval kan doen is het vak ‘begeleider’ op het formulier doorstrepen, dit vak hoeft namelijk niet ingevuld te worden in het geval dat een kind alleen reist.

Wat vinden vliegtuigmaatschappijen van alleenreizende minderjarige kinderen?

Juridisch gezien mag een minderjarig kind dus alleen vliegen, mits het kind toestemming heeft van diens gezaghebbende ouder(s) én het kind deze toestemming kan aantonen.

Voorkom dat de langverwachte vakantie van uw kind in het water valt en tegengehouden wordt bij de Koninklijke Marechasusse wegens onvoldoende voorbereiding.

Let wel op dat vliegtuigmaatschappijen zelf regels hebben opgesteld voor minderjarige kinderen die alleen reizen. Zo kunnen bij Transavia kinderen van vijf tot twaalf jaar alleen reizen, maar moet dit kind begeleid  worden door personeel van Transavia, hiervoor vraagt Transavia een vergoeding van € 50,- bovenop de prijs van het vliegticket. Bij de KLM zijn alleenreizende kinderen tot een hogere leeftijd verplicht om zich te laten begeleiden door personeel. Bij KLM is het namelijk verplicht voor alleenreizende kinderen van vijf tot veertien jaar begeleid te worden door personeel van KLM. De KLM rekent voor deze ‘begeleidersservice’ een bedrag van € 100,- – 300,- per vlucht in rekening.

Welke vliegtuigmaatschappijen laten minderjarige kinderen niet alleen vliegen?

De ‘budgetmaatschappijen’ zoals Ryanair en Easyjet bieden geen ‘begeleidingsservice’ voor minderjarige kinderen aan. Bij deze maatschappijen mogen kinderen tot zestien jaar niet alleen reizen, deze maatschappijen kunt u dus overslaan bij het boeken van een vlucht voor uw minderjarige kind onder de zestien dat alleen wil vliegen.

Tot slot

Voorkom stress en ongemakken voor uw alleen vliegende minderjarige kind en bereid het vliegen juridisch goed voor. Het zou vervelend zijn als de vakantie waar uw kind zo naar uit heeft gekeken tegengehouden wordt bij de Koninklijke Marechaussee!

Heeft u vragen over het vliegen met een minderjarig kind? Bel dan naar de klantenservice van de maatschappij waarmee u wil vliegen.