Jonger dan 16? Geslacht in paspoort veranderen is soms mogelijk.

Jonger dan 16? Geslacht in paspoort veranderen is soms mogelijk.

Jonger dan 16? Geslacht in paspoort veranderen is soms mogelijk.

Ben je een trans jongere? Dan is dit artikel geschreven voor jou! Op een gegeven moment wil je misschien je geslacht op je identiteitsbewijs of paspoort veranderen. Van ‘man’ naar ‘vrouw’, of juist van ‘vrouw’ naar ‘man’. Hoe regel je dit?


Utrecht, door mr. Kim Smienk

Hoe verander je je geslacht op je identiteitsbewijs als je ouder dan zestien bent?

Volgens de Nederlandse wet kun je je geslacht in je paspoort ‘eenvoudig’ wijzigen van ‘man’ naar ‘vrouw’ en andersom als je minimaal zestien jaar bent. Hiervoor heb je een verklaring van een deskundige (deskundigenverklaring) nodig van bijvoorbeeld je behandelend psycholoog. Het veranderen van je geslacht in je paspoort kan daarom als je zestien jaar of ouder bent eenvoudig geregeld worden via de gemeente.

Het wijzigen van je geslacht bij de gemeente duurt vaak één maand. Houd er ook rekening mee dat er wel wat kosten bij komen kijken. Je moet namelijk een nieuw identiteitsbewijs of paspoort aanvragen, en dit kost ongeveer € 55,- als je jonger bent dan 18, en ongeveer € 73,- als je ouder bent dan 18. Ook heb je kosten aan de deskundigenverklaring die je nodig hebt. De kosten van de deskundigenverklaring verschillen per organisatie en kosten meestal tussen de € 65,- en € 320,-.

Hoe verander je je geslacht op je identiteitsbewijs als je jonger dan zestien bent?

Als je je geslacht in je paspoort wil wijzigen voordat je zestien wordt heb je mijn hulp nodig. Je kunt namelijk een wijziging van je geslacht aanvragen bij een rechter. Dit klinkt misschien heftig, maar het valt best mee. Ik kan je helpen bij je vraag aan de rechter of je je geslacht mag wijzigen. We bereiden dan samen je vraag om je geslacht te wijzigen bij de rechter voor, en ik doe het woord bij de rechter voor je.

Heb je toestemming van je ouders nodig?

Als je zestien of zeventien bent en je geslacht wil wijzigen bij de gemeente heb je hiervoor geen toestemming van je ouders nodig. Waar je alleen wel rekening mee moet houden is dat als je een paspoort wil aanvragen je toestemming van je ouders nodig hebt als je jonger dan 18 bent. Een identiteitsbewijs aanvragen kan wel zonder toestemming van je ouders als je tussen de 12 en 18 bent.

Als je jonger bent dan zestien en met mijn hulp de rechter gaat vragen of je je geslacht mag wijzigen, dan is de mening van je ouders belangrijk. Wanneer ik je help met het ‘veranderen’ van je geslacht op je identiteitsbewijs of je paspoort heb ik daarom ook contact met je ouders.

Wil je even kennismaken?

Ben je jonger dan zestien en wil je misschien je geslacht veranderen in je identiteitskaart of paspoort? Whatsapp of bel me dan gerust om even kennis te maken en dit te bespreken. Je kunt natuurlijk ook je ouders contact met me laten opnemen.

Ben je ouder dan zestien? Dan heb je mij in principe niet nodig om je geslacht bij de gemeente te wijzigen. Maar het is heel begrijpelijk dat je vragen hebt of dat je verdwaald raakt in alle regels. Heb je vragen? Neem dan ook even contact met me op!