Kinderen met twee moeders: Hoe regel je het juridisch?

Kinderen met twee moeders: Hoe regel je het juridisch?

Kinderen met twee moeders: Hoe regel je het juridisch?

In Nederland groeit het aantal gezinnen waarin kinderen opgroeien met twee moeders. Dit is prachtig en tegelijkertijd roept het juridische vragen op. Wie zijn de juridische ouders? Hoe kun je dit goed regelen? Als advocaat gespecialiseerd in de juridische kant van ouderschap bij brouwenstellen help ik jullie graag op weg.

1. Wat is juridisch ouderschap?

Juridisch ouderschap betekent dat je wettelijk erkend bent als ouder. Dit geeft rechten en plichten, zoals het recht om voor je kind te zorgen en de verplichting om financieel voor het kind te zorgen. De moeder die het kind draagt wordt automatisch als juridisch ouder aangemerkt, maar voor de andere moeder is dit niet vanzelfsprekend.

2. Hoe word je juridisch ouder als duo-moeder?

De moeder die het kind niet draagt (ook wel de meemoeder of de duomoeder genoemd) kan juridisch ouder worden door:

  • Erkenning van het kind: Dit kan tijdens de zwangerschap of na de geboorte via de gemeente geregeld worden.
  • Adoptie: Deze vorm van juridisch ouderschap geeft (internationaal) de meeste rechtszekerheid.
  • De Ouderschapsverklaring van de Stichting Donorgegevens: Dit is alleen bedoeld voor moeders die met behulp van een onbekende donor uit een ziekenhuis of kliniek in Nederland zwanger zijn geworden. Door het tonen van de Ouderschapsverklaring van de Stichting Donorgegevens kan de moeder die het kind niet heeft gedragen juridisch ouder worden. Let op: dit is alleen mogelijk bij moeders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.

Het kiezen van de juiste route hangt af van jullie situatie en wensen. In een persoonlijk adviesgesprek kunnen we jullie situatie bespreken.

3. Wat als je een bekende donor hebt?

Bij een bekende donor is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over zijn rol. Heeft hij ouderlijke rechten, is hij co-ouder of heeft hij geen opvoedende rol? Deze afspraken leg je vast in een donorovereenkomst. Dit document voorkomt misverstanden en biedt duidelijkheid voor alle betrokkenen, inclusief het kind.

4. Waarom juridische zekerheid belangrijk is

Hoewel het emotioneel vaak vanzelfsprekend voelt dat jullie beiden de ouders zijn, is dit juridisch niet altijd het geval. Het ontbreken van juridische ouderschap voor de moeder die het kind niet heeft gedragen kan problemen opleveren bij beslissingen over school, medische zorg, of als de moeder die het kind heeft gedragen iets overkomt.

5. Hoe ik jullie kan helpen

Als advocaat begeleid ik jullie bij elke stap. Van het opstellen van een donorovereenkomst tot het aanvragen van juridisch ouderschap. Samen zorgen we ervoor dat alles goed geregeld is, zodat jullie gezin een goede juridische basis heeft.

Hebben jullie vragen of willen jullie advies op maat? Neem gerust contact met mij op via e-mail (kim@kimsmienkadvocatuur.nl) Ik help jullie graag met de juridische kant van jullie toekomstige gezin.