LHBTI+ in kinderboeken

LHBTI+ in kinderboeken

LHBTI+ in kinderboeken

Wat is er knusser dan samen met je kindje voor het slapen gaan een boekje lezen? En hoe mooi is het als je kan voorlezen uit een kinderboek dat jullie gezinssituatie weerspiegelt? Hierbij daarom reviews van kinderboeken met kinderen in de hoofdrol uit diverse gezinssamenstellingen!

Utrecht, door mr. Kim Smienk

1. Mijn mama en ik

Tekst van Francesca Pardi

Illustraties van Ursula Bucher

Mijn cijfer: 10

Het boek ‘Mijn mama en ik’ gaat over Mila. Mila haar gezin bestaat uit haarzelf en haar moeder. Op een dag vraagt een invalkracht op school om een tekening van de vader te maken die ze graag zou willen hebben. Op de laatste bladzijde van het boek is de tekening van Mila te zien. Ik wil niet te veel verklappen, maar de tekening is fantastisch. Het boek is leuk om voor te lezen, maar ook zelf te lezen zodra je kind begint met lezen. Aanrader!

2. De mama’s van Sterre

Tekst van Gea van Beuningen

Illustraties van Tinne van den Bossche

Cijfer: 10

Zoals de titel al aangeeft gaat dit boekje over Sterre die opgroeit bij haar twee moeders. Op een dag vraagt haar juf aan Sterre en haar klasgenootjes welk beroep hun vader heeft. Het gesprek in de klas gaat er dan over dat Sterre twee moeders heeft, en geen vader. Heel mooi boek. Zeker voor kinderen die opgroeien met twee mama’s. Maar ook kun je het boek aan je kind voorlezen om te laten zien dat er meer soorten gezinnen bestaan dan enkel de ‘één mama en één papa’-gezinnen.

3. Een wereldwondertje KID ma-ma

Mireille van Seggelen

Illustraties van Anouk Braakhuis

Cijfer: 10

Dit boekje legt op een hele heldere en kindvriendelijke manier uit hoe een moeder een kindje kan krijgen door middel van kunstmatige inseminatie. Aanrader om je kind uit te leggen hoe het verwekt is als je gebruik hebt gemaakt van een (onbekende) zaaddonor!

4. Vaderdag met Twee Mama’s

Tekst van Karin Wijnhoven

Illustraties van Bart Heymans

Cijfer: 10

Dit boek gaat over Coco. Coco groeit op bij haar twee moeders. Op school maakt Coco een vaderdagcadeautje. Ze is een beetje verdrietig over dat zij haar vaderdagcadeau niet aan een vader kan geven. Gelukkig hebben haar moeders hier een oplossing voor. Praktisch: leuk boek om voor te lezen. Voor kinderen die net beginnen met lezen nog wat moeilijk om zelf te lezen.

5. Pippa zoekt een pappa

Tekst van Linda Amendt

Illustraties van Jan Lieffering

Mijn cijfer: 9

‘Pippa zoekt een pappa’ gaat over Pippa die opgroeit bij haar twee mama’s. Ik wil inhoudelijk niet te veel verklappen. De titel geeft in ieder geval al aan dat Pippa een pappa gaat zoeken. Het is een heel tof boek om voor te lezen, met leuke illustraties.

6. De vriend van papa

Tekst van Francesca Pardi

Illustraties van Desideria Guicciardini

Mijn cijfer: 4

Dit boekje gaat over Julia van zes jaar oud en Sander van negen jaar oud. De vader van Julia en Sander heeft een vriend. Dit boek is leuk bedacht, maar wat mij betreft is dit boek ‘het net niet’. Het woord ‘homo’ wordt als scheldwoord besproken in dit boek. Dit is jammer, ik ben meer van de positieve verhalen die niet steeds gaan over de problemen rondom LHBTI+.

Conclusie

Bovenstaande boeken zijn de kinderboeken voor kinderen met LHBTI+ ouders of alleenstaande ouders die ik op dit moment kan vinden. Mis ik een boek? Ik hoor het graag!