Mijn vrouw is zwanger van mijn eicel. Wie is de juridische moeder?

Mijn vrouw is zwanger van mijn eicel. Wie is de juridische moeder?

Mijn vrouw is zwanger van mijn eicel. Wie is de juridische moeder?

De eicel van de ene moeder, het bloed van de andere moeder. Tegenwoordig is het mogelijk dat de eicel van de ene moeder in de baarmoeder bij de andere moeder wordt gebracht. Op deze manier heeft een kind het DNA van de ene moeder, en krijgt het tijdens de zwangerschap het bloed van de andere moeder. Welke moeder is nu de juridische moeder?

Utrecht, mr. Kim Smienk

‘Mater semper certa est’

Volgens het Nederlandse recht is de vrouw die bevalt van een kind altijd de juridische moeder. Dit komt voort uit het het principe van ‘mater semper certa est’, wat inhoudt dat de vrouw die een kind baart automatisch de juridische moeder van het kind is. Deze gedachte van ‘mater semper certa est’ is al oud en komt voort uit een tijd waarin er op medisch gebied nog weinig mogelijk was. 

Maakt het dan uit dat de vrouw die bevalt van het kind zwanger is van de eicel van haar vrouw? Voor de wet maakt dit niets uit. De Nederlandse wet kijkt puur naar degene die zwanger is, deze vrouw is namelijk juridisch gezien de moeder van haar kind.

Juridische positie meemoeder

De moeder die niet zwanger is van het kind wordt ook wel de ‘meemoeder’ genoemd. Wat is dan de juridische status van de meemoeder? Dat de ene moeder zwanger is van de eicel van de meemoeder maakt juridisch gezien eigenlijk niets uit. De meemoeder zal haar kind moeten erkennen of adopteren om de juridische moeder van haar kind te worden. Dit voelt vast wat gek, het kind is immers genetisch van de meemoeder. Maar juridisch gezien maakt dit dus niet uit.

Tot slot

De vruchtbaarheidstechnieken zijn afgelopen jaren flink ontwikkeld, terwijl het familierecht op veel vlakken achterloopt. Wil je weten wat er allemaal geregeld moet worden voordat twee vrouwen een kind krijgen? Lees dan mijn e-book over Lesbisch ouderschap of plan een gesprek in!