Wanneer ben je elkaars fiscaal partner?

Wanneer ben je elkaars fiscaal partner?

Wanneer ben je elkaars fiscaal partner?

Deze maand is het weer tijd om belastingaangifte te doen. Eén van de eerste vragen van de Belastingdienst is ”heeft u een fiscaal partner?”. Een fiscaal partner kan invloed hebben op de hoogte van de belasting die je moet betalen. Stel je hebt een relatie, wanneer zijn jullie dan fiscaal partners? En is het eigenlijk voordelig om fiscaal partner te zijn?

Utrecht, door mr. Kim Smienk

Getrouwd of geregistreerd partnerschap

Of je fiscaal partner bent hangt allereerst af van jullie ’type’ relatie. Zijn jullie getrouwd? Dan zijn jullie vanaf jullie trouwdatum fiscaal partners. Woonden jullie al samen voor jullie huwelijksdatum? Dan zijn jullie fiscaal partners vanaf het moment binnen dat jaar dat jullie op hetzelfde adres ingeschreven stonden. Stel jullie woonden samen vanaf 1 maart 2018 en jullie trouwden op 11 november 2018, dan zijn jullie fiscaal partners vanaf 1 maart 2018.

En wat nu als jullie niet samenwonen en wel getrouwd zijn? Dan zijn jullie ook elkaars fiscaal partner. Bovenstaande geldt precies hetzelfde voor mensen met een geregistreerd partnerschap, ook zij zijn elkaars fiscaal partner.

Samenwonend op hetzelfde adres

Hoe zit dat nu met iemand die ingeschreven staat op hetzelfde adres? Bijvoorbeeld je partner waarmee je samenwoont, maar niet getrouwd bent? Veel mensen denken dat je automatisch fiscaal partner bent met een ‘huisgenoot’. Maar dit is niet altijd het geval. Een huisgenoot is niet altijd je fiscaal partner. Wanneer zijn jullie wel fiscaal partners? Dat is in ieder geval zo in de volgende situaties:

  • Jullie zijn minimaal achttien jaar en hebben een samenlevingscontract dat bij een notaris is geregistreerd.
  • Jullie hebben samen een kind.
  • De één heeft de ander bij diens pensioenfonds als partner aangemeld.
  • Jullie zijn samen eigenaar van het huis waarin jullie wonen.
  • Jullie waren het jaar ervoor ook elkaars fiscaal partner.
  • Een vader of moeder woont samen met diens kind in hetzelfde huis én zij zijn allebei minimaal 27 jaar. Deze ouder is dan fiscaal partner met diens kind.

Het komt er dus op neer dat op het moment dat je samenwoont met je partner, jullie niet gelijk fiscaal partners zijn. Hiervoor is ‘meer’ nodig, zoals gezamenlijk eigenaar zijn van een koophuis, samen een kind hebben of een notarieel samenlevingscontract.

Bij bovenstaand lijstje wil ik opmerken dat er nog een aantal situaties zijn waarin ‘huisgenoten’ elkaars fiscaal partner zijn. Bovenstaande lijst geeft de meest voorkomende situaties weer waarin ‘huisgenoten’ fiscaal partner zijn. Win daarom altijd persoonlijk advies in over je situatie.

Onze relatie is over. Zijn we nog fiscaal partners?

Wanneer één van de partners gaat verhuizen en zich inschrijft op een ander adres, eindigt jullie fiscaal partnerschap. Let er dus op dat je wel je relatie kunt ‘verbreken’, maar dit niet meteen ervoor zorgt dat jullie geen fiscaal partners meer zijn. Pas als één van beide zich inschrijft op een ander adres zijn jullie geen fiscaal partners meer.

Is het voordelig om fiscaal partners te zijn?

Of het voordelig is om elkaars fiscaal partner te zijn hangt af van verschillende factoren. De hoogte van jullie inkomen en de hoogte van jullie vermogen speelt hierin de grootste rol. Ik kan daarom geen ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden op de vraag of het voordelig is om elkaar fiscaal partner te zijn. Win hiervoor deskundig en persoonlijk advies in.

Kan ik meerdere fiscaal partners hebben?

In theorie kunnen meerdere mensen tegelijk aan bovengenoemd lijstje voldoen. Je kunt bijvoorbeeld getrouwd zijn met Alex en een huisgenoot Jaimy hebben. Alex en Jaime voldoen dan allebei aan bovengenoemd lijstje, wat ervoor zorgt dat Alex en Jaimy allebei je fiscaal partner kunnen zijn.

Ook kun je een relatie met meerdere personen hebben en waarmee je samen in één huis woont. Uiteindelijk kun je fiscaal gezien maar één fiscaal partner tegelijk hebben. De belastingdienst heeft een systeem ontwikkeld waarin bepaald wordt wie van deze personen je fiscaal partner is. Lees daarover meer in deze blog over fiscaal partnerschap binnen polyamoreuze relaties.