Wat zijn de kosten van zwanger worden van een donor?
Bij het krijgen van een kind kunnen een hoop kosten komen kijken. Zelfinseminatie met donorzaad van een bekende donor is een stuk goedkoper dan zwanger worden met behulp van behandelingen in een ziekenhuis. Aan welke bedragen moet je denken?
Utrecht, door mr. Kim Smienk
Bekende of onbekende donor?
Allereerst is belangrijk om te bedenken wat voor type donor bij je past. Wil je een bekende donor, een man uit je omgeving? Of wil je liever een onbekende donor die zijn sperma heeft gedoneerd in een kliniek?
Er zijn vrouwen met een bekende donor die zwanger worden door zelfinseminatie. De kosten van zelfinseminatie beperken zich tot (urine)potjes en spuitjes, en misschien wat vitaminepillen en reiskosten. Vergeet overigens niet om de donor een test op soa’s te laten doen (wat dus ook wat kosten met zich meebrengt…).
Een soa-test is belangrijk voor je eigen gezondheid en de gezondheid van je kindje. Bespaar daar dus niet op.
Wanneer je samen met je bekende donor naar een ziekenhuis gaat om de zwangerschap tot stand te brengen heb je meer kosten. Denk hierbij aan de kosten van screening van de donor. De donor wordt bijvoorbeeld getest op soa’s. Ook horen intakegesprekken bij een traject in een ziekenhuis. De ‘opslag’ en het invriezen van het sperma van je donor brengt ook kosten met zich mee.
Wanneer je gebruik maakt van een ‘onbekende’ donor die zijn sperma ‘anoniem’ heeft gedoneerd in een kliniek betaal je ook voor het gebruik van dit sperma. Let er wel op dat een ‘anonieme’ donor eigenlijk niet anoniem is. Je kunt bepaalde informatie (zoals haarkleur) opvragen over de donor. En zodra het kind zestien jaar is geworden kan het de contactgegevens van de donor opvragen. Lees hierover meer in dit artikel over de verschillende soorten donoren.
Kosten IUI, IVF of ICSI
Er zijn verschillende behandelingen die tot een zwangerschap kunnen leiden. Sommige vrouwen beginnen met IUI waarbij (bewerkt) sperma van de donor in de baarmoeder worden ingebracht. Wanneer IUI niet tot een zwangerschap leidt, kan IVF of ICSI een optie zijn. Bij deze behandelingen wordt een bevruchte eicel geplaatst in de baarmoeder. Behandelingen zoals IUI, IVF en ICSI nemen kosten met zich mee. Gelukkig worden deze kosten wel deels vergoed.
Vruchtbaarheidsbehandelingen worden deels vergoed door zorgverzekeraars.
Voor vrouwen met een mannelijke partner worden de kosten van vruchtbaarheidsbehandelingen vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Voor alleenstaande vrouwen en lesbische stellen is er in 2020 een subsidieregeling voor IUI-behandelingen. Lees hierover meer in dit artikel. Wanneer IUI niet tot een zwangerschap leidt, kunnen ook alleenstaande vrouwen en lesbische stellen een beroep doen op hun basiszorgverzekering.
Kanttekening is wel dat er voorwaarden zijn voor vergoeding van vruchtbaarheidsbehandelingen vanuit de basiszorgverzekering. Je mag bijvoorbeeld meestal niet ouder dan 42 zijn. En er worden vanuit de basiszorgverzekering maximaal drie pogingen IVF of ICSI vergoed. Ben je na drie pogingen nog niet zwanger? Kijk dan naar je aanvullende zorgverzekering. Er zijn namelijk aanvullende verzekeringen die de vierde (of meer) IVF of ICSI poging vergoeden. Vergeet niet dat je wel altijd je eigen risico moet betalen.
Kosten donorcontract
Wanneer je gebruik maakt van sperma dat ‘anoniem’ is gedoneerd in een kliniek hoef je geen donorcontract op te stellen. Wanneer je zwanger wil worden van een bekende donor moet je wel een donorcontract opstellen. Het laten opstellen van het donorcontract brengt kosten met zich mee, maar dit zijn wel kosten die zichzelf terugverdienen.
Zijn de kosten van het donorcontract het waard?
In het donorcontract laat je vastleggen dat de donor juridische gezien geen ‘verwekker’ is, maar donor. Dit zorgt ervoor dat de donor geen kinderalimentatie hoeft te betalen. De kosten van het laten opstellen van het donorcontract vallen in het niet en zijn een schijntje van de kosten van kinderalimentatie. Dit maakt dat de kosten voor het laten opstellen van een donorcontract het zeker waard zijn voor de donor!
Het laten opstellen van een donorcontract verdient zichzelf zowel financieel als emotioneel meer dan dubbel terug.
Ook regel je in het donorcontract dat de donor niet juridisch de ouder van het kind wordt. En je regelt of de donor wel of geen contact met het kind zal hebben. Door het laten opstellen van het donorcontract voorkom je onenigheid in de toekomst. En het voorkomen van onenigheid zorgt ervoor dat er minder rechtszaken gevoerd worden tussen moeders en donoren. De kosten van het laten opstellen van een donorcontract vallen in ieder geval in het niet bij de kosten van een procedure bij de rechtbank.
Tot slot
Zwanger worden met behulp van behandelingen in een ziekenhuis zijn een stuk duurder dan ’thuis’ zwanger worden door zelfinseminatie. Bespaar niet op kosten zoals testen op soa’s en het laten opstellen van een donorcontract. Dit kan je namelijk later duur komen te staan.