Heeft een wensvader recht op verlof na de bevalling van de draagmoeder?

Heeft een wensvader recht op verlof na de bevalling van de draagmoeder?

Heeft een wensvader recht op verlof na de bevalling van de draagmoeder?

Voor vaders is laatst verlof na de geboorte van hun kind uitgebreid. Dit is natuurlijk heel fijn. Maar wat nu als je als wensvader een kind krijgt met behulp van een draagmoeder? Heb je dan ook recht op verlof? 

Utrecht, door mr. Kim Smienk

Laatst schreef ik op een blog over zwangerschapsverlof van draagmoeders. Maar hoe is dit verlof nu eigenlijk geregeld voor wensvaders? Het antwoord op deze vraag is verschillend bij draagmoeders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, en bij draagmoeders die ongehuwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben.

Ongetrouwde draagmoeder

Wanneer een draagmoeder niet getrouwd is, en geen geregistreerd partnerschap heeft, dan kan de wensvader het kind erkennen bij de gemeente. Dit zorgt ervoor dat de wensvader juridisch de vader van het kind is. In dit geval kan deze wensvader gebruik maken van vaderschapsverlof bij zijn werkgever.

Sinds 1 juli 2020 duurt dit vaderschapsverlof maximaal zes weken. Het verlof voor deze wensvader is dus eigenlijk hetzelfde geregeld als voor vaders die samen met hun vrouwelijke partner een kind krijgen.

Getrouwde draagmoeder

Wat nu als de draagmoeder getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft? Wanneer de draagmoeder met een man getrouwd is, of met een man een geregistreerd partnerschap heeft, is deze man automatisch de juridische vader van het kind. Dit zorgt ervoor dat de wensvader bij de geboorte van het kind niet de juridische vader van het kind is. Hierdoor kan de wensvader geen vaderschapsverlof aanvragen bij zijn werkgever, hij is immers juridische gezien geen vader van zijn kind.

Wanneer de draagmoeder getrouwd is, kan de wensvader pleegouderverlof aanvragen.

Pleegouderverlof

Gelukkig is er wel een mogelijkheid voor het aanvragen van verlof voor wensvaders. Wanneer wensvader na de geboorte van hun kindje het kind in huis nemen, zorgen zij als ‘pleegouders’ voor hun kind. Dit zorgt ervoor dat de wensvader pleegouderverlof kan aanvragen bij zijn werkgever. Dit pleegouderverlof duurt zes weken.

Het zit namelijk zo. Voordat de wensvader het kindje na de geboorte in huis mag nemen is, is toestemming van de Raad voor de Kinderbescherming nodig. Heb je geen toestemming en neem je toch het kindje in huis? Dan ben je strafbaar. Niet doen dus! Een aantal maanden na de geboorte kan de wensvader het kindje adopteren bij de rechtbank. Na deze adoptie is de wensvader officieel juridisch de vader van het kind. Totdat de adoptie is uitgesproken door de rechtbank, zorgt de wensvader daarom als ‘pleegouder’ voor zijn kind.

Pleegouderverlof is financieel voordeliger dan vaderschapsverlof.

Pleegouderverlof is voordeliger dan vaderschapsverlof

Wat goed om te weten is, is dat pleegouderverlof 100% van het (dag)loon van de wensvader bedraagt. Terwijl vaderschapsverlof 70% van het (dag)loon van de wensvader bedraagt. Financieel gezien heeft pleegouderverlof daarom voordelen ten opzichte van vaderschapsverlof!

Vergeet niet dat mijn blogs algemene informatie bevatten en het altijd aan te raden is om persoonlijk advies te vragen. Neem daarom gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.