Mag het sperma van je donor na zijn dood gebruikt worden?

Mag het sperma van je donor na zijn dood gebruikt worden?

Mag het sperma van je donor na zijn dood gebruikt worden?

Stel je hebt een fantastische donor gevonden. Misschien weet je al zeker dat je meer kinderen van deze donor wil. Misschien twijfel je nog of je meer kinderen wil. Afijn, het sperma van deze donor heb je voor de zekerheid ingevroren bij een ziekenhuis. Wat nu als deze donor overlijdt? Mag je zijn sperma dan nog gebruiken?

Utrecht, geschreven door mr. Kim Smienk

Sperma invriezen

Wanneer je donor sperma laat invriezen bij een ziekenhuis moet hij een aantal contracten ondertekenen. Hij moet in deze contracten bijvoorbeeld aangeven welke vrouw gebruik mag maken van zijn sperma, en hij moet aangeven hoelang zijn sperma ingevroren mag blijven. Ook moet de donor schriftelijk verklaren of hij toestemming geeft voor het gebruik van zijn sperma voor wetenschappelijk onderzoek. In de contracten met ziekenhuizen die ik vaak onder ogen krijg wordt niet altijd aandacht besteed aan het gebruik van sperma na iemands dood.

Overigens kan de donor altijd aangeven bij het ziekenhuis dat hij toch niet meer wil dat zijn ingevroren sperma wordt gebruikt. Dit is namelijk zo geregeld in artikel 5 van de Embryowet.

Wat zegt de wet?

In de zogenoemde Embryowet is in artikel 7 is het gebruik van sperma na iemands dood geregeld. In artikel 7 van de Embryowet staat:

”De geslachtscellen worden voorts vernietigd nadat bij degene die ze bewaart, bekend is geworden dat de betrokkene is overleden, tenzij deze uitdrukkelijk schriftelijk toestemming heeft gegeven voor gebruik na zijn overlijden”

Het komt er dus op neer dat het sperma van je donor gebruikt mag worden op de voorwaarde dat je donor ‘uitdrukkelijk schriftelijk toestemming’ hiervoor heeft gegeven. Ook moet je donor schriftelijk hebben aangegeven welke vrouw er gebruik mag maken van zijn sperma na zijn dood.

Wat als het ziekenhuis niet mee wil werken?

Stel je donor overlijdt, en hij heeft schriftelijk verklaard dat jij zijn sperma mag gebruiken na zijn dood. Niet ieder ziekenhuis werkt mee aan het gebruik van ingevroren sperma van een man die is overleden. Stel nu dat het sperma van je donor is ingevroren bij een ziekenhuis dat niet mee wil werken aan het gebruik van het sperma nadat je donor is overleden? Gelukkig sta je dan niet met lege handen.

Je kunt namelijk het ingevroren sperma laten transporteren naar een ziekenhuis dat wel wil meewerken aan het gebruik van dit sperma. Op deze manier kan het ingevroren sperma toch gebruikt worden na de dood van je donor.

Tot slot

Gaat je donor zijn sperma laten invriezen? Praat er dan met elkaar over hoe jullie aankijken tegen het gebruik van zijn sperma na zijn dood. Willen jullie dat na de dood van de donor zijn sperma door jou gebruikt kan worden? Zorg er dan voor dat jullie dit duidelijk schriftelijk vastleggen. Hulp of advies nodig? Neem gerust contact op voor een kennismaking.