Donor of co-ouderschap?

Donor of co-ouderschap?

Donor of co-ouderschap?

In de weg naar het ouderschap toe kom je voor veel keuzes te staan. Eén van die keuzes kan het vormgeven van de rol van de biologische vader in het leven van je (toekomstige) kind zijn. Zie je de biologische vader als donor, of toch liever als co-ouder in de opvoeding?

Utrecht, door mr. Kim Smienk

Donor of co-ouder voor je kind?

Wanneer mensen mij vertellen dat ze een co-ouder hebben gevonden verwachten zij vaak een actieve rol van deze co-ouder in het leven van hun kind. En wanneer mensen mij vertellen dat ze een donor hebben gevonden voor hun kind, speelt deze donor een veel kleinere rol in het leven van het kind.

Stel jezelf daarom allereerst de vraag: Welke rol zie ik voor de biologische vader in het leven van mijn kind?

Juridisch verschil tussen co-ouder en donor

Wanneer je je aan het oriënteren bent op de rol van de biologische vader in het leven van je kind, is het natuurlijk goed om te weten wat de juridische verschillen zijn tussen co-ouders en donoren.

Wat er vaak gebeurt is dat de co-ouder juridisch ouder van het kind wordt. De donor wordt geen juridische ouder van het kind. Dit zorgt ervoor dat er -juridisch gezien- grote verschillen zijn tussen mannen die co-ouder zijn en mannen die donor zijn.

Wanneer de co-ouder juridisch ouder van het kind wordt, heeft dat bijvoorbeeld de volgende gevolgen:

  • De co-ouder heeft recht op omgang met het kind.
  • De co-ouder moet meebetalen aan de opvoeding van het kind (kinderalimentatie).
  • Het kind is de erfgenaam van deze ouder.

Bij een donor is dit anders. De donor is niet juridisch ouder van het kind. Dit heeft bijvoorbeeld de volgende gevolgen:

  • De donor kan recht op omgang met het kind hebben, maar heeft dit niet altijd.
  • De donor hoeft niet mee te betalen aan de opvoeding van het kind.
  • Het kind is niet de erfgenaam van de donor.

Bovenstaande laat zien dat er grote verschillen zijn tussen de co-ouder die juridisch ouder van het kind is, en de donor die niet juridisch ouder van het kind is.

Ouderlijk gezag

Wat ook een verschil is is dat de co-ouder die juridisch ouder van het kind is vaak ouderlijk gezag heeft over het kind. De donor heeft geen ouderlijk gezag over het kind.

Er zijn maximaal twee personen die het ouderlijk gezag over een kind kunnen hebben. Wanneer je ouderlijk gezag hebt over een kind, dan mag je beslissingen maken voor je kind. Je mag bijvoorbeeld een paspoort voor je kind aanvragen en je mag je kind op een school inschrijven. En wat zeker belangrijk is om te weten is dat de ouders met ouderlijk gezag medische beslissingen over hun kind mogen maken.

Wat past bij mij?

Denk er goed over na hoe je contact ziet tussen je kind en de biologische vader. Zie je de biologische vader als een persoon die actief aanwezig is in het leven van je kind? Wil je dat hij juridisch bekend staat als ouder van je kind, en wil je samen beslissingen over je kind maken? Dan past een co-ouder waarschijnlijk het beste bij je.

Zie je de biologische vader niet als iemand waarmee je overleg hebt over je kind? Zie je liever een minder prominente rol voor hem in het leven van je kind? Dan past een donor misschien beter bij je.

Zorg er in ieder geval altijd voor dat je juridisch goed voorgelicht bent en goed op de hoogte bent van de rechten en plichten van de biologische vader van je kind. Begin daarom vroeg met juridische informatie inwinnen. En plan gerust een kennismakingsgesprek in.