Wet lesbisch ouderschap treedt 1 april 2014 in werking

Wet lesbisch ouderschap treedt 1 april 2014 in werking

Wet lesbisch ouderschap treedt 1 april 2014 in werking

Er gaat flink wat veranderen voor moeders die samen een kindje krijgen. Tot nu toe was adopteren de enige mogelijkheid voor de meemoeder om juridisch moeder te worden. Vanaf 1 april 2014 komt daar verandering in. In deze blog vertel ik je meer over die verandering!

Utrecht, 15 maart 2014, door mr. Kim Smienk

Lesbisch ouderschap voor 1 april 2014

Sinds 1 april 2001 is het mogelijk om als meemoeder juridisch moeder te worden van je kind door het te adopteren. Adopteren kan alleen door een procedure bij de rechtbank te volgen. Deze procedure bij de rechtbank kost veel tijd, energie en geld.

De partner van de moeder die zwanger is, wordt de ‘meemoeder’ genoemd’.

Ondanks dat deze procedure veel tijd, energie en geld kost wil ik niet negatief over adopteren schrijven. Er zijn namelijk zat landen waar lesbisch ouderschap überhaupt niet mogelijk is. Laten we blij zijn dat we in een land leven waar ‘regenboogouderschap’ allemaal oké is.

Lesbisch ouderschap vanaf 1 april 2014 

Vanaf 1 april 2014 wordt het voor de meemoeder makkelijker om juridisch ouder van haar kind te worden. Vanaf 1 april treedt het nieuwe artikel 1:198 Burgerlijk Wetboek in werking.

Lesbisch ouderschap van rechtswege

De moeder die zwanger is van het kind is automatisch de juridische moeder. ‘Automatisch’ wordt ook wel ‘van rechtswege’ genoemd. De moeder die bevalt van het kind is dus de juridische moeder van het kind zonder daar iets voor te doen.

Vanaf 1 april 2014 wordt het voor de meemoeder makkelijker om juridisch de moeder van haar kind te worden.

Door inwerkingtreding van artikel 1:198 Burgerlijk Wetboek kan de meemoeder die getrouwd is, of een geregistreerd partnerschap heeft, met de geboortemoeder ook juridisch ouder worden ‘van rechtswege’. Dit kan alleen bij moeders die zwanger zijn geworden met sperma dat is gedoneerd aan een vruchtbaarheidskliniek. Deze donor wordt een ‘onbekende’ donor genoemd. De kliniek geeft de moeders een verklaring van de Stichting Donorgegevens kunstmatige Bevruchting. Bij aangifte van de geboorte van het kind moeten de moeders deze verklaring laten zien aan de gemeente. Op deze manier wordt de meemoeder ook juridisch de ouder van het kind.

Lesbisch ouderschap door erkennen

Door inwerkingtreding van het nieuwe artikel 1:198 Burgerlijk Wetboek kan de meemoeder het kind ook erkennen. Door het erkennen wordt de meemoeder juridisch de moeder van het kind.

De meemoeder kan vanaf 1 april 2014 haar kind erkennen bij de gemeente.

Dit erkennen doe je bij de gemeente. Tijdens de zwangerschap kan dit in iedere gemeente. Na de zwangerschap kan dit erkennen in de gemeente waar ook de geboorte van het kindje is aangegeven.

Erkennen is een optie voor moeders die niet zwanger zijn geworden door het gebruik van gedoneerd sperma in een vruchtbaarheidskliniek. Bijvoorbeeld moeders die zwanger zijn geworden met behulp van een bekende donor.

Lesbisch ouderschap door gerechtelijke vaststelling

Volgens artikel 1:207 Burgerlijk Wetboek kan het juridische moederschap ook door de rechter vastgesteld worden. Wanneer de rechter in een rechtszaak het ouderschap vaststelt wordt dit ‘gerechtelijke vaststelling’ van het ouderschap genoemd. Het juridische ouderschap van de meemoeder kan op grond dat de meemoeder ‘heeft ingestemd met een daad die de verwekking van het kind tot gevolg kan hebben gehad’ door de rechter vastgesteld worden.

Vraag altijd juridisch advies afgestemd op je persoonlijke situatie!

De geboortemoeder en het kind zelf kunnen bij de rechter verzoeken om het juridische ouderschap van de meemoeder vast te stellen.

Tot slot

Deze blog geeft in een heel kort overzicht de Wet Lesbisch Ouderschap weer die op 1 april 2014 in werking treedt. Onthoud dat er op al deze regels uitzonderingen, aanvullingen en kanttekeningen aan de orde zijn. Vraag daarom altijd om persoonlijk juridisch advies. Kennismaken? Neem gerust contact op!