Donorcontract … afspraken over contact met de donor.

Donorcontract … afspraken over contact met de donor.

Donorcontract … afspraken over contact met de donor.

Een kind krijgen met behulp van een bekende donor gebeurt steeds vaker. Opvallend is dat wensouders en donoren uiteenlopende ideeën hebben over omgang tussen de donor en het kind. Zorg er altijd voor dat afspraken tussen de wensouder(s) en de bekende donor in een donorcontract vastgelegd worden. In deze blog geef ik een aantal voorbeelden van afspraken omtrent omgang tussen het kind en de donor.

Vrijdag 30 augustus 2019, door mr. Kim Smienk

Bekende donor en donorcontract

Een donorcontract is bedoeld om afspraken vast te leggen tussen wensouder(s) en hun bekende donor. Een donorcontract stel ik bijvoorbeeld op voor stellen bestaande uit twee (of meer) vrouwen. Maar ook stellen bestaande uit een man en een vrouw kunnen om medische redenen van een spermadonor gebruik maken en daarom een donorcontract nodig hebben.

Je kunt in het donorcontract afspraken maken over omgang tussen de donoren het kind. Denk bij het maken van deze afspraken aan waar je jezelf fijn bij voelt én wat je het beste vindt voor het kind. Er zijn mensen die afspreken dat de bekende donor het kind eenmaal per maand zal zien. En er zijn mensen die in het donorcontract opnemen dat de donor het kind niet zal zien tot het kind hier zelf behoefte aan heeft.

Voorbeelden afspraken donorcontract

Mensen vragen mij vaak of ik voorbeelden kan geven over wat er opgenomen wordt in een donorcontract qua omgang tussen de donor en het kind. Ik wil wel vooropstellen dat een donorcontract iets persoonlijks is. Ga dan ook altijd in gesprek met de donor en bedenk welke vorm van donorschap en ouderschap bij jullie past.

Een aantal voorbeelden:

1. Er zijn mensen die afspreken in het donorcontract dat de donor elk jaar een foto van het kind krijgt. Dit is vooral handig wanneer de donor het kind niet ziet.  Op deze manier kan de donor zich toch een beeld vormen van het kind.

2. Mensen spreken in het donorcontract af dat zodra het kind aangeeft behoefte te hebben aan contact met de donor, de donor open zal staan voor contact. In dit geval wordt er voornamelijk naar het kind gekeken en de interesse van het kind in de donor.

3. Er zijn ook mensen die juist een actievere vorm van donorschap afspreken. Het kind gaat bijvoorbeeld om de week een nachtje logeren bij de donor. Op deze manier groeit het kind van jongs af aan op met de donor in diens omgeving.

Luister naar je gevoel én naar elkaar

Wanneer je bezig bent met je kinderwens vorm geven denk je waarschijnlijk al na over de rol van de bekende donor in de opvoeding van het kind. Zodra je die perfecte donor hebt gevonden, neem dan de tijd om elkaar te leren kennen. Maak geen overhaaste beslissingen. Zorg ervoor dat jullie erachter komen of jullie dezelfde ideeën hebben over het donorschap en het ouderschap. Uiteraard kan ik als mediator jullie ondersteunen bij het uitvinden of jullie de juiste match voor elkaar zijn.

Donorcontracten zijn héél belangrijk

Leg áltijd afspraken tussen de donor en de wensouder(s) vast in een donorcontract. Wat een donorcontract zo belangrijk maakt lees je in deze blog.

Tot slot

Denk goed na over welke vorm van omgang tussen de donor en het kind het beste bij je past. En denk er vooral over na welke vorm van omgang met de donor je het beste vindt voor het kind. Wil je persoonlijk advies? Neem gerust contact op!