Mediator of advocaat bij scheiding?

Mediator of advocaat bij scheiding?

Mediator of advocaat bij scheiding?

De kogel is door de kerk, jullie gaan scheiden. Maar hoe gaan jullie dit aanpakken? Wordt de hulp van een mediator ingeschakeld, of wenden jullie je liever allebei tot een eigen advocaat?

Utrecht, 8 augustus 2019 door mr. Kim Smienk

Verschil mediator en advocaat bij scheiding

Het verschil tussen een mediator en een advocaat bij een scheiding is dat een advocaat partijdig is. Dit betekent dat een advocaat aan de kant van één van de partners staat. Een mediator is onpartijdig. Een mediator staat dan ook niet aan de kant van één van de partners.

Voordeel mediation bij scheiding

Het grote voordeel bij mediation is dat de partners gezamenlijk afspraken maken. Dit zorgt ervoor dat de afspraken die gemaakt worden toekomstbestendig zijn.

Mediation is sneller, meer toekomstbestendig en goedkoper dan een advocaat.

Hier komt bij dat het inschakelen van een mediator vaak goedkoper is dan het inschakelen van een advocaat. Wanneer jullie samen de hulp van één mediator inroepen betalen jullie namelijk samen het tarief van één mediator. Wanneer jullie allebei een eigen advocaat inschakelen, betalen jullie de tarieven van twee advocaten.

Daarbij is het ‘regelen’ van een scheiding vaak sneller gedaan met een mediator dan met een advocaat.

Hoe werkt mediation bij scheiding?

Tijdens mediation worden er aan tafel bij de mediator gezamenlijk afspraken gemaakt over de scheiding. In gezamenlijk overleg maken jullie met behulp van de mediator afspraken over de scheiding. Praktisch gezien zullen er afspraken gemaakt moeten worden over de verdeling van spullen, of één van de partners in het huis blijft wonen en hoe de huisdieren na de scheiding verzorgd zullen worden.

Een advocaat is partijdig, een mediator is onpartijdig.

Kinderen en scheiding

Wanneer er kinderen betrokken zijn bij de scheiding zijn de ouders verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Na de scheiding zullen jullie niet als partners, maar wel als ouders samen verder gaan. Mijn aanbeveling is dan ook altijd om met behulp van een mediator de afspraken over de scheiding en de kinderen te maken. Het ouderschapsplan zullen jullie na de scheiding immers ook samen uitvoeren.

Hulp bij de keuze voor een mediator of advocaat bij scheiding

Vinden jullie het lastig om te bepalen of jullie naar een advocaat of mediator gaan voor het ‘regelen’ van jullie scheiding? Neem gerust -vrijblijvend- contact op voor een kennismaking en hulp bij jullie keuze.