Studieschuld na echtscheiding. Moet ik de studieschuld van mijn ex afbetalen?
In de praktijk merk ik veel verwarring over de verdeling van een studieschuld bij DUO bij een echtscheiding. Moet je nou wel of niet meebetalen aan de aflossing van de studieschuld van je ex? In deze blog geef een antwoord op deze vraag!
Utrecht 25 augustus 2019, door mr. Kim Smienk
Studieschuld en gemeenschap van goederen
Er zijn verschillende vormen van huwelijken. Je kunt bijvoorbeeld trouwen in gemeenschap van goederen. Bij een huwelijk met een gemeenschap van goederen zijn alle bezittingen en alle schulden van de partners gezamenlijk. Studieschulden vallen ook in de gemeenschap van goederen.
Denk voordat je gaat trouwen goed na over de vorm waarin je trouwt.
Tot 1 januari 2018 trouwde je automatisch in gemeenschap van goederen.
Studieschuld en beperkte gemeenschap van goederen
Vanaf 1 januari 2018 trouw je automatisch in een ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Dit houdt in dat alle bezittingen en schulden die voor het huwelijk zijn ontstaan niet gezamenlijk zijn. De bezittingen en schulden die ontstaan tijdens het huwelijk zijn wel van de partners gezamenlijk.
De vorm waarin je getrouwd bent bepaalt of de studieschuld van je ex in jullie gemeenschap van goederen valt.
Wanneer de studieschuld voor het huwelijk is opgebouwd, is deze niet gemeenschappelijk. Maar is de studieschuld tijdens het huwelijk opgebouwd? Dan is de studieschuld wel gemeenschappelijk.
Studieschuld en huwelijkse voorwaarden
Ook kun je ervoor kiezen om ‘huwelijkse voorwaarden’ te maken voordat je trouwt. In deze huwelijkse voorwaarden kun je afspraken maken over welke bezittingen en schulden gemeenschappelijk zijn. Je kunt in de huwelijkse voorwaarden dus afspraken maken over de verdeling van studieschulden wanneer je gaat scheiden.
Studieschuld en echtscheiding
Wat nu als je gaat scheiden? Het hangt er vanaf in welke vorm je getrouwd bent of je wel of niet moet meebetalen aan de studieschuld van je ex na je echtscheiding. Valt de studieschuld in jullie gemeenschap van goederen, of in de beperkte gemeenschap van goederen? Dan moet je meebetalen aan de aflossing van de studieschuld van je ex.
Hoe voorkom je dat je de studieschuld van je ex moet afbetalen?
Wanneer je wil voorkomen dat je na een scheiding moet meebetalen aan de aflossing van de studieschuld van je ex, denk hier dan goed over na voordat je gaat trouwen! Maak huwelijkse voorwaarden en leg daar afspraken over de studieschuld in vast.
In huwelijkse voorwaarden kun je afspraken maken over studieschulden.
Echtscheidingsconvenant en studieschuld
Wanneer je gaat scheiden maak ik als familiemediator een ‘echtscheidingsconvenant’. In dit echtscheidingsconvenant leggen we de afspraken over de verdeling van de studieschuld vast. Dit zorgt ervoor dat duidelijk is welke (ex-)partner(s) aansprakelijk is/zijn voor de studieschuld, en welke (ex-)partner(s) de studieschuld moet(en) afbetalen.
Echtscheiding en studieschuld tot slot
Of je mee moet betalen aan de aflossing van de studieschuld van je ex na je echtscheiding kan ik niet zo 1, 2 ,3 zeggen. Dit is door mij pas te beoordelen als ik weet in welke vorm je getrouwd bent en in welke periode de studieschuld is opgebouwd. Neem daarom contact op voor een persoonlijk advies!