Is een donorcontract rechtsgeldig?
Bovenstaande vraag krijg ik regelmatig. Is zo’n donorcontract eigenlijk wel juridisch geldig?
Utrecht, door mr. Kim Smienk
Wanneer moet je een donorcontract opstellen?
Een donorcontract laat je opstellen wanneer je zwanger wordt met behulp van een bekende donor. Wanneer je zwanger wordt met behulp van een onbekende donor is een donorcontract niet nodig. Let op: een ‘onbekende donor’ is een donor die ‘anoniem’ sperma heeft gedoneerd in een kliniek. Wanneer je eigen (bekende) donor sperma afgeeft in een kliniek voor het tot stand brengen van de zwangerschap is er nog steeds een donorcontract nodig. En het feit dat je je donor niet zo goed kent, maakt hem dus geen ‘onbekende donor’.
x
Wat schrijf je in een donorcontract?
Er zijn allerlei zaken die je in een donorcontract kan opschrijven. Eén van de belangrijke zaken die je in een donorcontract schrijft is dat de biologische vader de ‘donor’ is.
Dit schrijf je op omdat er twee smaken zijn – juridisch gezien- waarop de biologische vader behandeld wordt. De biologische vader is óf de ‘verwekker’ van het kind, óf de ‘donor’ van het kind. Hoewel er biologisch gezien geen verschil is, is dit juridisch is een verschil van dag en nacht.
Een ‘verwekker’ moet bijvoorbeeld meebetalen aan de opvoeding en verzorging van het kind (kinderalimentatie), en heeft recht op omgang en contact met het kind. Bij een donor is dit anders. Een donor hoeft geen kinderalimentatie te betalen, en kan niet zomaar omgang en contact met het kind afdwingen (let op: een donor kán wel recht op omgang hebben, dit hangt van jullie afspraken af).
x
Wat is de reden voor het opstellen van een donorcontract?
Nu is de vraag: hoe bewijs je dat de biologische vader een donor is, en geen verwekker? Het stellen van deze vraag leidt naar de waarde van het donorcontract. Met een donorcontract kun je namelijk bewijzen dat de biologische vader een donor is, en geen verwekker. Dit maakt het donorcontract van zeer grote waarde.
x
Hoe komt het dat mensen zich afvragen of een donorcontract juridisch geldig is?
Als antwoord op de vraag ‘is een donorcontract juridisch geldig?’ kan ik antwoorden: ja, zeker! Een donorcontract is juridisch geldig. Máár. Let op. Er zijn mensen die zelf een donorcontract opstellen. En hier gaat het mis. Deze mensen die zonder juridische kennis een donorcontract opstellen schrijven vaak zaken op die juridisch niet kunnen. Bij een rechter houden deze donorcontracten dan geen stand.
Dit zorgt ervoor dat mensen denken dat een donorcontract juridisch niet geldig is. Maar dit is dus niet het geval. Het komt er alleen op neer dat je niet zelf een donorcontract moet opstellen, als je geen verstand hebt van juridische zaken.
x
Advies
Kortom, laat een donorcontract opstellen. Stel deze niet zelf op als je geen verstand hebt van de juridische kant van het donorcontract. Op deze manier krijg je een donorcontract dat juridisch geldig is. Neem het liefst voordat er een zwangerschap ontstaat contact met me op voor het opstellen van een donorcontract.
En laat je niet tegenhouden door de kosten van het laten opstellen van een donorcontract. Een procedure bij de rechtbank kost uiteindelijk veel meer (en vergeet je emotionele schade hierbij niet). Wil je iets bespreken over een contract met je donor? Neem dan gerust contact met me op.