Kan je je voornaam veranderen tijdens de aanvraag van een genderneutraal paspoort?

Kan je je voornaam veranderen tijdens de aanvraag van een genderneutraal paspoort?

Kan je je voornaam veranderen tijdens de aanvraag van een genderneutraal paspoort?

In mei stelde minister Sander Dekker van Rechtsbescherming voor om het makkelijker te maken om je geslacht in je paspoort te veranderen van ‘man’ naar ‘vrouw’ en andersom. Helaas is er nog geen vooruitzicht op een wet die ervoor zorgt dat je een ‘X’ in je paspoort of op je identiteitskaart kan krijgen. Het is daarom nog steeds nodig om naar de rechter te stappen om een genderneutraal paspoort te krijgen. Vaak willen mensen in hun geboorteakte niet alleen geen ‘man’ of ‘vrouw’, maar willen ze ook hun voornaam laten wijzigen op hun geboorteakte.

x

Hoe verander je je voornaam officieel?

Wanneer je je voornaam wil laten veranderen moet je hiervoor naar de rechter. De rechter kan dan goedkeuren dat je voortaan een andere voornaam in je paspoort of op je identiteitskaart krijgt. Vaak vragen mensen mij of ze ook direct hun voornaam kunnen laten veranderen bij het aanvragen van een genderneutraal paspoort. Dit kan uiteraard! Het is wel zo makkelijk om deze twee verzoeken aan de rechtbank in één keer te doen. En dit scheelt je ook dubbele kosten.

x

Wat zijn de eisen voor verandering van je voornaam?

Je kan niet zomaar je voornaam laten wijzigen in elke voornaam. Er zijn namelijk wel eisen aan je nieuwe voornaam. Ten eerste mag je nieuwe voornaam niet ongepast zijn. Je mag bijvoorbeeld niet je voornaam laten wijzigen in woorden als ‘kast’ of ‘keuken’. Je nieuwe voornaam mag ook geen scheldwoord zijn.

Ten tweede mag je nieuwe voornaam niet hetzelfde zijn als een bestaande achternaam. Dit geldt niet voor achternamen waarvan algemeen aanvaard is dat deze ook een voornaam kunnen zijn. Denk hierbij aan de naam ‘Jensen’, die zowel een voornaam als een achternaam kan zijn.

x

Moet je met de rechter praten over je gender X en naamswijziging?

Meestal handelt de rechtbank je aanvraag voor een genderneutraal paspoort en de wijziging van je voornaam schriftelijk af. Dit betekent dat je in de meeste gevallen niet hoeft te komen praten met de rechtbank.

x

Wat kost de aanvraag voor een genderneutraal paspoort en wijziging van je voornaam?

Bij een rechtszaak komen (helaas) ook kosten kijken. Wanneer je benieuwd bent wat deze rechtszaak kost is het allereerst belangrijk om te weten dat er mensen zijn die recht hebben op subsidie voor hun rechtszaak. De Raad voor de Rechtsbijstand bepaalt of je recht hebt op subsidie voor je rechtszaak aan de hand van je inkomen en vermogen. Deze subsidie wordt een ‘toevoeging’ genoemd.

De exacte grenzen voor inkomen en vermogen zijn te vinden op de website van de Raad voor de Rechtsbijstand. Het komt er op neer dat als je alleen woont je recht kan hebben op een toevoeging wanneer je inkomen lager is dan € 28.600,- bruto. En wanneer je samenwoont kun je recht hebben op een toevoeging wanneer het gezamenlijke inkomen van jou en je partner lager is dan € 40.000,- bruto. Ook mag je/mogen jullie niet meer vermogen hebben dan ongeveer € 30.000,-. Let op: de Raad voor de Rechtsbijstand kijkt in principe naar inkomen en vermogen van twee jaar geleden.

De Raad voor de Rechtsbijstand stelt aan de hand van je inkomen een eigen bijdrage vast. De laagste inkomens betalen hierbij € 152,- eigen bijdrage. Wat goed om te weten is dat wanneer je in de bijstand zit de gemeente de eigen bijdrage vaak vergoed als ‘bijzondere bijstand’. De procedure bij de rechtbank kost je dan € 0,-.

Weet je niet zeker of je recht hebt op zo’n toevoeging? Dan kan ik een aanvraag voor je doen, en we krijgen dan vanzelf binnen drie dagen antwoord van de Raad voor de Rechtsbijstand te horen of je recht hebt op subsidie voor je rechtszaak.

Heb je geen recht op een toevoeging/subsidie? Houd dan rekening met € 1.200,- voor het aanvragen van de ‘X’ en de wijziging van je voornaam.

x

Kennismaken

Denk je erover na om een genderneutraal paspoort of genderneutrale identiteitskaart aan te vragen en om je voornaam te laten wijzigen door de rechtbank? Neem dan gerust even contact met me op (bellen, whatsapp, e-mail) voor een kennismaking. Een kennismaking via videobellen waarin we bespreken hoe de aanvraag voor een ‘X’ en de wijziging van je voornaam in z’n werk gaat bied ik je kosteloos aan.