Kan je een donorcontract opstellen na geslachtsgemeenschap?

Kan je een donorcontract opstellen na geslachtsgemeenschap?

Kan je een donorcontract opstellen na geslachtsgemeenschap?

In de praktijk word ik vaak benaderd voor het opstellen van een donorcontract terwijl er al een zwangerschap is. Hoewel ik het zeer sterk afraad, is het wel mogelijk om een donorcontract op te stellen tijdens de zwangerschap. Ik raad het namelijk sterk aan om een donorcontract op te stellen voordat er een zwangerschap ontstaat.

Kun je dan een donorcontract laten opstellen als er sprake is geweest van geslachtsgemeenschap? Het antwoord hierop is kort en duidelijk, namelijk: nee. Een ‘biologische vader’ kan juridisch gezien alleen maar donor zijn als er sprake is geweest van kunstmatige verwekking. Er kan daarom alleen een donorcontract opgesteld worden als er een zwangerschap is die is ontstaan na kunstmatige (zelf)inseminatie.

x

Stel een donorcontract op voor de zwangerschap ontstaat!

Mensen vragen mij vaak wat de reden is dat ik het zeer sterk afraad om een donorcontract pas op te laten stellen nadat er een zwangerschap is ontstaan. De reden hiervoor is dat het in de praktijk nog wel eens gebeurt dat mensen te enthousiast aan (zelf)inseminaties beginnen. Mensen zijn vaak blij dat ze een geschikte donor hebben gevonden, en de eierstokken rammelen dan vaak ook flink. Dit zorgt ervoor dat het helaas in de praktijk vaak voorkomt dat mensen er tijdens de zwangerschap achterkomen dat zij toch niet dezelfde intenties hadden over het donorschap.

Het kan je dan overkomen dat je ‘donor’ het donorcontract niet wil ondertekenen en een rol als vader in het leven van het kind wil. En dan baal je flink dat je niet voorafgaand aan de (zelf)inseminaties een donorcontract hebt laten opstellen. Op dat moment zullen jullie hier of zelf uit moeten komen, eventueel met behulp van een goede mediator. En komen jullie er niet uit? Dan zal de rechter moeten beslissen of deze ‘donor’ juridisch gezien ook donor is, of dat hij een rol als vader in het leven van het kind krijgt. Voorkom deze onzekerheden en stel voordat er een zwangerschap ontstaat een donorcontract op!