Kosten mediator fiscaal aftrekbaar?

Kosten mediator fiscaal aftrekbaar?

Kosten mediator fiscaal aftrekbaar?

Als mediator krijg ik vaak de vraag of mijn factuur fiscaal aftrekbaar is. In deze blog geef ik daar een kort maar duidelijk antwoord op!

2 maart 2019, door mr. Kim Smienk

Kosten mediator

Als mediator breng ik verschillende kosten in rekening. Bijvoorbeeld kosten voor het voeren van gesprekken, kosten voor het maken van alimentatieberekeningen en kosten voor het opstellen van overeenkomsten. Deze kosten factureer ik meestal maandelijks.

De vraag of de kosten van mij als mediator fiscaal aftrekbaar zijn krijg ik heel vaak.

Kosten mediator fiscaal aftrekbaar?

De kosten die ik in rekening breng zijn over het algemeen niet fiscaal aftrekbaar voor particulieren. Helaas.

Kosten van mij als mediator zijn voor particulieren niet fiscaal aftrekbaar. Al is er één uitzondering.

Er is één uitzondering. Wanneer de kosten die ik in rekening breng verband houden met het behouden, verkrijgen of verhogen van partneralimentatie, dan is mijn factuur wél fiscaal aftrekbaar.

Kosten verkrijgen partneralimentatie fiscaal aftrekbaar

Let wel op dat deze regels omtrent de fiscale aftrekbaarheid heel nauw luisteren. Wanneer je kosten maakt bij mij, en je bent degene die de partneralimentatie moet betalen… dan zijn mijn kosten niet fiscaal aftrekbaar.

Voor degene die partneralimentatie ontvangt zijn de kosten ter ‘verwerving, inning of behoud’ van partneralimentatie fiscaal aftrekbaar.

Alleen voor degene die de partneralimentatie ontvangt kan mijn factuur fiscaal aftrekbaar zijn. Deze kosten mogen volgens artikel 3.108 Wet Inkomstenbelasting 2001 niet hoger dan ‘gebruikelijk’ zijn.

Kosten alimentatiebetaler niet fiscaal aftrekbaar

Wanneer je kosten maakt omdat je partneralimentatie moet betalen en minder wil betalen, helemaal niet meer wil betalen of je moet verweren tegen een eis van de alimentatieontvanger tot verhoging van de partneralimentatie, zijn allemaal niet fiscaal aftrekbaar.

Voor degene die partneralimentatie betaalt zijn de kosten van mij als mediator niet fiscaal aftrekbaar.

Deze kosten zijn namelijk niet gemaakt ter ‘verwerving, inning of behoud’ van de partneralimentatie. Deze kosten zijn namelijk gemaakt ter vermindering van een persoonsgebonden aftrekpost.

Fiscale aftrekbaarheid kosten mediator

Wanneer ik mensen bijsta die mijn factuur fiscaal kunnen aftrekken, licht ik hen daar uiteraard over in. Wat belangrijk is dat je mediator duidelijk op de factuur zet dat de kosten zijn gemaakt voor het behouden, verkrijgen of verhogen van partneralimentatie. Als de belastingdienst dan komt aankloppen voor een controle kun je bewijzen dat de kosten voor de mediator fiscaal aftrekbaar zijn.

Zorg ervoor dat de factuur van je mediator voldoende duidelijk is voor de belastingdienst!

Tot slot

Helaas zijn de kosten voor mij als mediator over het algemeen niet fiscaal aftrekbaar voor particulieren. Houd wel goed in de gaten dat als je een mediator inschakelt voor het behouden, verkrijgen of verhogen van partneralimentatie dit duidelijk op de factuur vermeldt wordt. Degene die de partneralimentatie ontvangt kan dan de kosten voor de mediator fiscaal aftrekken. Vragen? Neem gerust contact op!