Lock down en gescheiden ouders. Hoe is de zorg voor de kinderen geregeld?

Lock down en gescheiden ouders. Hoe is de zorg voor de kinderen geregeld?

Lock down en gescheiden ouders. Hoe is de zorg voor de kinderen geregeld?

Afgelopen dagen word ik veel gebeld door ongeruste (gescheiden) ouders. Ouders die de zorg voor hun kind(eren) delen met de andere ouder en zich afvragen waar de kinderen ‘moeten’ verblijven tijdens een ‘lock down’. Hoe zou dat nou zijn, een lock down in Nederland? En bij welke ouder verblijven de kinderen dan?

Utrecht, door mr. Kim Smienk

Lock down tijdens Corona

Op dit moment is er nog geen sprake van een zogeheten ‘lock down’ in Nederland. In andere landen zoals België, Frankrijk en Spanje is er wel sprake van een lock down. Van deze drie landen is het regime in Frankrijk en Spanje het strengst. In Spanje bijvoorbeeld mag je je enkel op straat bevinden als je kunt aantonen dat je een goede reden hiervoor hebt. Heb je geen goede reden om op straat te zijn? Dan riskeer je een boete en zelfs een gevangenisstraf.

In Frankijk heb je een bepaald formulier nodig om buiten je huis te mogen zijn. Als dit formulier niet in orde is, dan kun je een boete krijgen. Het regime in België is soepeler. België mag je je namelijk buitenshuis bevinden als verplaatsing ‘essentieel’ is. De Nederlandse overheid is een stuk milder. Horecabedrijven zijn verplicht gesloten momenteel, maar winkels en andere bedrijven mogen zelf bepalen of zij open zijn of niet.

Lock down en gescheiden ouders

Wat nu als er in Nederland ook een lock down komt? Afgelopen week ben ik door veel ouders benaderd met deze vraag. Veel ouders vragen zich af hoe de zorg van de kinderen dan verdeeld wordt tussen de ouders. Moeten de kinderen de kinderen dan bij één ouder verblijven tijdens de lock down periode?

Vooralsnog is er in Nederland geen sprake van een lock down, en kunnen jullie als ouders de huidige zorgregeling voor de kinderen aanhouden. Het kan zijn dat het aanhouden van de huidige zorgregeling in jullie situatie niet handig is, bijvoorbeeld omdat één van de ouders in een vitaal beroep werkt en daardoor minder tijd heeft om voor de kinderen te zorgen. Of omdat de ene ouder de kinderen makkelijker kan helpen met school nu de kinderen niet naar school kunnen en thuis aan school moeten werken. Of omdat de ene ouder ziek is, en de kinderen daarom beter verzorgd kunnen worden door de andere ouder. Mijn advies: blijf in gesprek met elkaar en bespreek ieders persoonlijke situatie.

Lock down in Nederland…waar verblijven de kinderen?

Wanneer er een lock down komt in Nederland dan volgen we de adviezen van het RIVM en de overheid op. Het RIVM en de overheid komen bij een lock down met regels waaraan iedereen zich moet houden. De regeling voor de kinderen zullen we hierop afstemmen.

Er is denk ik geen ouderschapsplan dat bedacht is op een situatie zoals waar we nu in zitten. En zal dan ook geen ouderschapsplan zijn waarin rekening is gehouden met een lock down. Hoe ga je nu om met:

  • Welke ouder helpt de kinderen met school? De scholen zijn inmiddels dicht en kinderen moeten thuis aan school werken.
  • Werkt één van de ouders in een vitaal beroep? Hoe regel je de zorg voor de kinderen omtrent de werktijden van deze ouder?
  • Is er bij één van de ouders een ziek familielid in huis?
  • Is één van de ouders zelf ziek?

Als ouders zijn jullie het er vast over eens dat de gezondheid en het welzijn van jullie kinderen voorop staat. Laat jullie kinderen zien dat jullie ouders zijn die in overleg met elkaar besluiten kunnen nemen. Besluiten die goed zijn voor de gezondheid en het welzijn van jullie kinderen. En komen jullie hier niet helemaal uit? Neem dan even contact op, dan praten we even over de zorg voor jullie kinderen in mijn online mediationkamer. Vaak kunnen we dezelfde dag nog met elkaar een gesprek hebben in mijn online omgeving.

Online Mediation tijdens Corona

Mediation doe ik in verband met Corona momenteel online. Ik heb een virtuele mediationkamer, waar we heel makkelijk via telefoon of computer in kunnen stappen. Bel gerust even voor een kennismaking en informatie!

Conclusie

Oftewel: bel me gerust om even jullie situatie te bespreken. We kunnen (waarschijnlijk) dezelfde dag nog even in mijn online mediationkamer met elkaar praten over deze situatie. Maar laten we nog niet vooruitlopen, op dit moment is er namelijk geen sprake van een lock down in Nederland.

×