Online mediation tijdens Corona. Wat is dat?

Online mediation tijdens Corona. Wat is dat?

Online mediation tijdens Corona. Wat is dat?

Al voor de Corona periode hield ik online gesprekken. Bijvoorbeeld voor mensen die ver weg van mijn hoofdkantoor in Utrecht wonen. Inmiddels houd ik in verband met Corona al mijn gesprekken online. Hoe werkt online mediation eigenlijk?

Utrecht, door mr. Kim Smienk

Hoe werkt online mediation?

Online mediation werkt in grote lijnen hetzelfde als ‘face to face’ mediation. In sommige gevallen beginnen we met een één op één intake (zoals bij zakelijke mediation en arbeidsmediation), en in andere gevallen (zoals familiemediation) beginnen we gezamenlijk met een kennismaking en intake.

Voordat de mediation kan starten zijn bij ‘face to face’ mediation de basiswaarden van mediation hoofdonderwerp om te bespreken. Deze basis waarden zijn:

  • Als mediator ben ik onpartijdig. Dit houdt in dat ik niet aan de kant van de ene deelnemer, en ook niet aan de kant van de andere deelnemer sta.
  • Als mediator ben ik onafhankelijk. Dit houdt in dat ik niet afhankelijk ben van de uitkomst van de mediation. Je kunt mij als mediator dus geen opdracht geven om de mediation op een bepaalde uitkomst te laten uitkomen. Het gaat in mediation om hetgeen partijen zelf beslissen.
  • Als mediator ben ik neutraal. Dit houdt in dat ik vind niks vindt van wat deelnemers aan mediation vinden, voelen en/of zeggen.
  • Geheimhouding. Dit houdt in dat wat we bespreken tijdens mediation tussen de deelnemers blijft.

Bij online mediation zijn deze basiswaarden niet anders. Voordat online mediation van start gaat bespreken we deze basiswaarden dan ook uitgebreid.

Verschillen face to face mediation en online mediation

Uiteraard zijn er ook verschillen tussen ‘face to face’ mediation en ‘online mediation’. Zo kan het voor mij als mediator wat moeilijker zijn om non-verbale communicatie van de deelnemers op te pikken via beeld. Het is bij online mediation in ieder geval zeer van belang dat elke deelnemer gemotiveerd is om deel te nemen aan de mediation.

Inmiddels heb ik meerdere mensen ontvangen in mijn digitale mediationkamer, en gebleken is dat bovenstaande zeker geen issue is. Voel je dus welkom in mijn online mediationkamer. En neem gerust contact op voor een kennismaking.

Is online mediation veilig?

Mijn mediatonkamer is met speciale software ontwikkeld, en is helemaal veilig. Voor iedere afspraak is er een eigen mediationkamer gecreëerd. Op deze manier kunnen alleen de deelnemers (en ik als mediator) gebruik maken van de mediationkamer. Dit maakt online mediation helemaal veilig.

Wanneer we een afspraak met elkaar hebben stuur ik een link waar je op kunt klikken. Via deze link kun je heel gemakkelijk via je telefoon of computer in onze online mediationkamer ”binnenstappen”.

Om mee te doen aan deze online mediation hoef je niet met de andere deelnemer(s) op dezelfde plek te zijn. Iedere deelnemer krijgt een eigen link om onze online kamer ”in te stappen’. Dit zorgt ervoor dat iedereen tijdens de Corona periode veilig aan de afspraak kan deelnemen, zonder gezondheidsrisico’s.

Dringende kwesties tijdens Corona

Afgelopen week kwamen er veel vragen van mensen of ik ‘op zeer korte termijn’ beschikbaar ben. Kwesties van co-ouders bijvoorbeeld over de zorg over de kinderen kunnen niet lang wachten. En daarbij kan lang wachten voor escalatie zorgen.

In verband met dringende kwesties omtrent Corona zorg ik ervoor dat we binnen 24 uur een online mediation organiseren.

Wil je even kennismaken of een mediation inplannen? Bel me even op het telefoonnummer 06 112 72 122. Het lukt me momenteel om binnen 24 uur een online mediation te houden. Let er wel op dat er momenteel veel vraag is naar online mediation, wees er daarom op tijd bij. En aarzel zeker niet om al voordat er een conflict ontstaat contact op te nemen!