Verschillen homohuwelijk, lesbisch huwelijk en heterohuwelijk

Verschillen homohuwelijk, lesbisch huwelijk en heterohuwelijk

Verschillen homohuwelijk, lesbisch huwelijk en heterohuwelijk

Nu het ‘homohuwelijk’ sinds 1 april 2001 is toegestaan in Nederland lijkt het alsof ‘homohuwelijken’ en ‘heterohuwelijken’ hetzelfde zijn. Maar dit is niet helemaal waar. Er zijn namelijk wel juridische verschillen tussen huwelijken tussen twee vrouwen, huwelijken tussen twee mannen en huwelijken tussen een man en een vrouw.

Trouwen

Het aangaan van een huwelijk gaat bij mannenstellen en vrouwenstellen hetzelfde als bij man-vrouw stellen. Je moet bijvoorbeeld minimaal twee weken voor de huwelijksdatum melding van jullie voorgenomen huwelijk doen bij de gemeente. Trouwen doe je bij een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand en je hebt minimaal twee en maximaal vier getuigen nodig.

Nadat het huwelijk is voltrokken mag je elkaar achternaam gebruiken. Verder heeft trouwen nog (veel) meer gevolgen. De echtgenoten zijn bijvoorbeeld elkaars erfgenaam, in veel gevallen elkaars pensioenpartner en er is een onderhoudsplicht tussen de echtgenoten.

Juridische verschillen homohuwelijk

De voltrekking van het huwelijk werkt dus bij paren van gelijk geslacht hetzelfde als bij man-vrouw stellen. Toch zijn er wel verschillen tussen het ‘homohuwelijk’ en het ‘heterohuwelijk’:

  • Wanneer een man en een vrouw met elkaar getrouwd zijn en de vrouw zwanger is en bevalt van een kind, dan is de man automatisch de juridische vader van het kind. Ook heeft deze man automatisch het ouderlijk gezag over het kind. Of deze man ook de biologische vader van het kind is maakt hiervoor niet uit. De man is juridisch de vader van het kind, ook in het geval de man niet de biologische vader van het kind is.

    Wanneer twee vrouwen met elkaar getrouwd zijn en één van hen bevalt van hun kind, dan is de vrouw die bevalt van het kind automatisch de juridische moeder van het kind. Ook heeft deze vrouw automatisch het ouderlijk gezag over haar kind. De vrouw binnen dit huwelijk die niet zwanger is en niet bevalt van het kind, is niet automatisch de juridische moeder van het kind. Deze vrouw zal haar kind moeten erkennen bij de gemeente of moeten adopteren bij de rechtbank om de (tweede) juridische moeder van haar kind te worden.
  • Een huwelijk tussen een man en een vrouw wordt in het buitenland erkend. Huwelijken tussen twee mannen en twee vrouwen worden in het buitenland niet altijd erkend. Niet alle landen erkennen daarom de huwelijksrelatie tussen twee mannen of twee vrouwen.

Verschillen homohuwelijk in de praktijk

Verder zijn er meer verschillen tussen ‘homohuwelijken’ en ‘heterohuwelijken’ op te noemen. Zo is het voor gehuwde mannen-stellen en gehuwde vrouwen-stellen in veel landen niet mogelijk om een kind te adopteren. Terwijl in die landen man-vrouw stellen wel een kind kunnen adopteren.

Echtscheiding bij homohuwelijken

Gemiddeld genomen stranden huwelijk tussen twee vrouwen het vaakst, gevolgd door huwelijken tussen een man en een vrouw. Huwelijken tussen twee mannen blijven gemiddeld genomen het meest in stand.

Als familiemediator ‘regel’ ik regelmatig echtscheidingen. De meeste echtscheidingen die ik ‘regel’ zijn echtscheidingen tussen twee vrouwen. Zijn deze echtscheidingen anders dan de echtscheiding tussen een man en een vrouw? Juridisch en financieel eigenlijk niet. Maar qua emoties en relatieproblemen zeker wel. Lees hier meer over mijn aanpak van lesbische echtscheidingen.