Lesbische huwelijken eindigen het vaakst in een echtscheiding

Lesbische huwelijken eindigen het vaakst in een echtscheiding

Lesbische huwelijken eindigen het vaakst in een echtscheiding

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat gemiddeld genomen lesbische huwelijken het vaakst eindigen in een echtscheiding. Hierna volgen de ‘heterohuwelijken’. Huwelijken tussen twee mannen blijven het vaakst in stand.

Verschil homohuwelijk, lesbisch huwelijk en heterohuwelijk

Het ‘homohuwelijk’ is sinds 1 april 2001 toegestaan in Nederland. Dit betekent dat stellen van gelijk geslacht met elkaar mogen trouwen. Zijn er dan eigenlijk nog verschillen tussen huwelijken tussen man-vrouw stellen en tussen man-man en vrouw-vrouw stellen?

Juridisch gezien zijn er helaas twee belangrijke verschillen tussen hetero-huwelijken en homo-huwelijken:

  • Wanneer een man en een vrouw met elkaar getrouwd zijn en de vrouw zwanger is en bevalt van een kind, dan is de man automatisch de juridische vader van het kind. Ook heeft deze man automatisch het ouderlijk gezag over het kind. Of deze man ook de biologische vader van het kind is maakt hiervoor niet uit. De man is juridisch de vader van het kind, ook in het geval de man niet de biologische vader van het kind is.

    Wanneer twee vrouwen met elkaar getrouwd zijn en één van hen bevalt van hun kind, dan is de vrouw die bevalt van het kind automatisch de juridische moeder van het kind. Ook heeft deze vrouw automatisch het ouderlijk gezag over haar kind. De vrouw binnen dit huwelijk die niet zwanger is en niet bevalt van het kind, is niet automatisch de juridische moeder van het kind. Deze vrouw zal haar kind moeten erkennen bij de gemeente of moeten adopteren bij de rechtbank om de (tweede) juridische moeder van haar kind te worden.
  • Een huwelijk tussen een man en een vrouw wordt in het buitenland erkend. Huwelijken tussen twee mannen en twee vrouwen worden in het buitenland niet altijd erkend. Niet alle landen erkennen daarom de huwelijksrelatie tussen twee mannen of twee vrouwen.

Verder zijn er meer verschillen tussen ‘homohuwelijken’ en ‘heterohuwelijken’ op te noemen. Zo is het voor gehuwde mannen-stellen en gehuwde vrouwen-stellen in veel landen niet mogelijk om een kind te adopteren. Terwijl in dien landen man-vrouw stellen wel een kind kunnen adopteren.

Hoe komt het dat lesbische huwelijken vaker eindigen in een echtscheiding?

Ik kan geen (wetenschappelijke) onderzoeken vinden over de oorzaak van lesbische scheidingen. Als familiemediator die regelmatig ‘lesbische echtscheidingen’ regelt kan ik natuurlijk uit ervaring wel redenen bedenken voor lesbische echtscheidingen.

Zo is in mijn ervaring ‘vreemdgaan’ buiten het huwelijk voor vrouwen vaker een reden voor een echtscheiding dan voor mannen. Seks buiten het huwelijk is voor mannen minder vaak een ‘probleem’ dan voor vrouwen. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat gemiddeld genomen huwelijk tussen twee vrouwen vaker eindigen in een echtscheiding dan huwelijken tussen twee mannen.

Ook is in het algemeen het vaak de vrouw die aangeeft te willen scheiden. En in een lesbisch huwelijk zijn er twee vrouwen … zou dat twee keer meer kans op een scheidingsmelding opleveren?

Wat ik wel wil opmerken is dat een echtscheiding niet per se iets negatiefs betekent. Het kan heel goed zijn dat een scheiding voor beide echtgenoten juist een positieve nieuwe fase van hun leven inluidt.