Mijn vrouw is zwanger van een donor! Wat moet ik nu juridisch regelen?

Mijn vrouw is zwanger van een donor! Wat moet ik nu juridisch regelen?

Mijn vrouw is zwanger van een donor! Wat moet ik nu juridisch regelen?

Gefeliciteerd! Je vrouw is zwanger van jullie donor. Wanneer je een zwangere vrouw hebt zijn er een aantal juridische zaken die geregeld moeten worden. Lees er meer over in dit artikel.

Utrecht, door mr. Kim Smienk

Donorovereenkomst

Voordat je vrouw zwanger wordt van jullie donor moeten jullie een donorcontract laten opstellen. In deze donorovereenkomst staat dat jullie juridisch ouder worden van jullie kind, en dat er kunstmatig een zwangerschap tot stand is gebracht. De donor is dan geen juridische vader.

Wat nu als je vrouw zwanger is van een donor en jullie hebben geen donorcontract opgesteld? In dat geval raad ik aan om alsnog de afspraken met jullie op papier vast te leggen. Mijn dringende advies is om dit donorcontract op te laten stellen voordat jullie gaan proberen om zwanger te worden. Maar wanneer je vrouw al zwanger is en jullie hebben geen donorcontract op laten stellen, is het alsnog het beste om jullie afspraken op papier te laten zetten.

Juridisch ouderschap

De vrouw die zwanger is en bevalt van haar kind is volgens de wet automatisch de juridische moeder. De ’tweede’ ouder van het kind moet het kind erkennen of adopteren om ook de juridische ouder van het kind te worden.

Al is hier wel één uitzondering op. Namelijk wanneer een vrouw getrouwd is met een man, en de vrouw is degene die bevalt van het kind. In dat geval is de man namelijk volgens de wet automatisch de juridische vader van het kind. Dit geldt ook voor een man en een vrouw die een geregistreerd partnerschap met elkaar hebben, waarbij de vrouw bevalt van het kind. Ook dan is de man automatisch de juridische ouder van het kind. Hoe zit dat dan bij stellen waarvan de man bevalt van het kind? Lees hiervoor dit artikel.

Ouderlijk gezag

Dat je juridisch ouder van je kind bent zegt nog niet dat je ook beslissingen mag maken voor je kind. Voor het maken van beslissingen voor je kind is het nodig om ‘ouderlijk gezag’ over je kind te hebben. Degene die bevalt van het kind heeft automatisch het ouderlijk gezag over het kind.

Is de ouder die bevalt van het kind getrouwd of heeft diegene een geregistreerd partnerschap met een man? Dan heeft deze man volgens de wet automatisch het ouderlijk gezag over het kind. In alle andere gevallen is het nodig dat het ouderlijk gezag door de ‘andere’ ouder aangevraagd wordt.

Het aanvragen van het ouderlijk gezag kan na de geboorte van het kind. Dit kan online en is niet moeilijk om te regelen, maar wel belangrijk om te regelen!

Tot slot

Een hoop zaken zijn helemaal niet ingewikkeld om te regelen. Maar het is wel super belangrijk om deze zaken te regelen. Het is daarom aan te raden juridisch advies te vragen over jouw specifieke familiesituatie. Neem gerust contact op voor een kennismaking!