Kun je een genderneutraal paspoort krijgen?

Kun je een genderneutraal  paspoort krijgen?

Kun je een genderneutraal paspoort krijgen?

Stel je wil geen ‘man’ of ‘vrouw’ in je paspoort of identiteitskaart hebben staan, kun je dan een genderneutraal paspoort krijgen?

Volgens de Nederlandse wet kun je helaas niet bij de gemeente een genderneutraal paspoort aanvragen. Je zal daarom met behulp van een advocaat naar de rechter moeten stappen om een ‘X’ in je paspoort of identiteitskaart aan te vragen. Want een paspoort of identiteitskaart zonder ‘geslacht’ erop kan helaas niet in Nederland.

Mocht je geïnteresseerd zijn in de reden van de registratie van ‘geslacht’, lees dan mijn eerdere artikel over de juridische kant van geslachtsregistratie.

Een paspoort of id-kaart zonder geslachtsvermelding kan dus niet in Nederland. Er zijn wel mensen met een X in plaats van Man of Vrouw op de plek van de geslachtsaanduiding. Deze X kun je niet zomaar aanvragen bij de gemeente. Als je een X en geen ‘man’ of ‘vrouw’ in je paspoort wil zul je daarom naar de rechter moeten gaan. Bij een rechtszaak waarin je de rechter om een ‘X’ in je paspoort vraagt heb je een advocaat nodig.

Sinds 2018 is het al vele mensen gelukt om via de rechtbank een ‘X’ op hun paspoort te krijgen. Omdat zo’n rechtszaak waarin je vraagt om een ‘X’ natuurlijk persoonlijk en privé is wil ik niet openbaar al teveel ingaan op eerdere rechtszaken waarin mensen een ‘X’ kregen via de rechtbank.

Mocht je nadenken over een genderneutraal/geslachtsneutraal paspoort, dan is het het makkelijkste als we samen even je persoonlijke situatie bespreken. Ik kan aan de hand van je verhaal een vergelijking maken met eerdere personen die een X bij de rechtbank hebben aangevraagd. Op deze manier kan ik je ook een inschatting geven van de kans dat de rechtbank de ‘X’ in je paspoort toestaat. Neem daarom gerust contact op voor een kennismaking door een e-mail te sturen naar kim@kimsmienkadvocatuur.nl of WhatsApp of bel me op het telefoonnummer 06 112 72 122.