Ben je automatisch donor bij kunstmatige bevruchting?

Ben je automatisch donor bij kunstmatige bevruchting?

Ben je automatisch donor bij kunstmatige bevruchting?

Zelfinseminatie, IVF, IUI … er zijn allerlei vormen van kunstmatige bevruchting. In de praktijk maak ik veel mee dat er kunstmatige zelfinseminatie met donorzaad wordt gedaan. Betekent zo’n kunstmatige inseminatie of bevruchting nu automatisch dat de biologische vader ‘donor’ is?

Utrecht, door advocaat Kim Smienk


Verschillende soorten donoren

In een eerder artikel schreef ik over verschillende types donoren. Zo zijn er anonieme donoren, bekende donoren en onbekende donoren. Anonieme donoren zijn niet toegestaan in Nederland. Een anonieme donor is namelijk een donor waarvan het kind nooit te weten kan komen wie deze persoon is. En in Nederland heeft een kind het recht om te weten van wie die afstamt.

In Nederland kun je dus eigenlijk alleen een zwangerschap tot stand brengen met behulp van een bekende donor of een onbekende donor. Een onbekende donor is een donor die zijn sperma heeft gedoneerd in een kliniek. Meer over deze onbekende donor lees je in dit artikel.

Een bekende donor is een donor die niet onbekend is. Dit is bijvoorbeeld een donor die je hebt gevonden via OneWish, via Meer dan Gewenst of via je kennissenkring.

x

Kunstmatige bevruchting

Er zijn ook mensen die hulp nodig hebben bij het tot stand brengen van een zwangerschap, en wel de intentie hebben om het kind samen op te voeden. Denk hierbij aan ouders waarbij de ene ouder vruchtbaarheidsproblemen heeft. Wanneer zij met behulp van IUI, ICSI, IVF of een andere methode een kind krijgen betekent dit natuurlijk niet gelijk dat de vader van het kind ‘donor’ is. Het kan heel goed zijn dat deze ouders hun kind samen gaan opvoeden.

x

Donorcontract

Dat je gebruik maakt van kunstmatige bevruchting zorgt er dus niet per se voor dat er juridisch gezien sprake is van een donor. Wanneer is iemand dan wel donor? Het antwoord hierop is: iemand is donor als dit in een professioneel donorcontract is vastgelegd. Zorg ervoor dat je voordat de zwangerschap ontstaat een professioneel donorcontract hebt laten opstellen bij een gespecialiseerd advocaat. De beste manier om te bewijzen dat iemand donor is is namelijk een donorcontract.

Ga er dus niet vanuit dat doordat je gebruik maakt van kunstmatige (zelf)inseminatie of kunstmatige bevruchting er sprake is van een donor. Als je niet een professioneel donorcontract laat opstellen kan het gebeuren dat de ”donor” aanspraak wil maken op het kind. Hij wil bijvoorbeeld co-ouderschap en mee beslissen over naar welke school het kind gaat. Dit kun je voorkomen door jullie verwachtingen uit te spreken en deze verwachtingen in een donorcontract vast te laten leggen.

x

Kennismaking

Heb je vragen over donorschap? Bel dan gerust of stuur een WhatsApp. En onthoud hierbij: beter voorkomen dan genezen. Benader me daarom het liefst voordat er een zwangerschap ontstaat.