Hoeveel kost het wijzigen van je voornaam?

Hoeveel kost het wijzigen van je voornaam?

Hoeveel kost het wijzigen van je voornaam?

In de praktijk word ik wekelijks benaderd door mensen die hun voornaam willen wijzigen. Het aanvragen van deze wijziging van je voornaam op je paspoort of identiteitskaart kun je bij de rechter doen. Doordat je deze aanvraag bij de rechter doet komen hier ook kosten bij kijken. Wat kost de aanvraag voor de wijziging van je voornaam?

x

x

Kosten wijzigen voornaam bij de rechtbank

Een rechtszaak kost (helaas) geld. Gelukkig zijn er subsidies mogelijk. Wanneer je een inkomen en vermogen onder een bepaalde norm hebt, betaalt de Raad voor de Rechtsbijstand namelijk het grootste gedeelte van je rechtszaak. En als je in de bijstand zit betaalt de gemeente vanuit de bijzonder bijstand vaak 100% van de kosten van je rechtszaak.

De tweede stap is daarom uitzoeken of je recht hebt op subsidies. Als advocaat help ik je uiteraard bij het aanvragen van subsidies, dit hoef je niet zelf te doen. In het algemeen kan ik hierover zeggen:

  • Mensen die in de bijstand zitten kunnen gratis een X op hun paspoort aanvragen.
  • Alleenstaanden (zonder kind) en een inkomen tot € 20.900,- bruto kunnen voor € 242,- de X op het paspoort aanvragen.
  • Alleenstaanden met een kind en een inkomen tot € 29.000,- bruto kunnen voor € 242,- de X op het paspoort aanvragen.
  • Mensen die samenwonen met een partner die een inkomen hebben tot € 29.000,- kunnen voor € 242,- een X op het paspoort aanvragen (let op: het inkomen van de partner wordt ook meegeteld).
  • Alleenstaanden (zonder kind) met een inkomen tussen de € 20.900,- en € 29.400,- betalen een eigen bijdrage tussen de € 242,- en € 950,-. Hierbij geldt: hoe hoger je inkomen, hoe hoger je eigen bijdrage.
  • Mensen die samenwonen met een partner en een inkomen tussen de € 29.000,- en € 41.600,- betalen een eigen bijdrage tussen de € 242,- en € 950,-. Hierbij geldt: hoe hoger je inkomen, hoe hoger je eigen bijdrage.

Mocht je niet in aanmerking komen voor subsidie voor je rechtszaak, houd dan rekening met € 1.200,- voor het aanvragen van de ‘X’ in je paspoort.

Ik hoop dat bovenstaande je niet te veel duizelt. Als je twijfelt of je recht hebt op subsidie dan is dat geen probleem. Ik kan een aanvraag voor subsidie (een toevoeging) voor je doen. Je krijgt dan binnen twee dagen te horen of je recht hebt op subsidie, en zo ja hoe hoog je eigen bijdrage is.

Lees ook meer over de kosten van de aanvraag van gender X in je paspoort of op je identiteitskaart in mijn andere artikel.

x

Kun je je voornaam in iedere naam laten veranderen?

Je kunt je voornaam niet zomaar in iedere voornaam laten veranderen. Je nieuwe voornaam mag niet ‘ongepast’ zijn. Een rechter zal bijvoorbeeld de woorden ‘keuken’ of ‘woonkamer’ niet zo snel toestaan als voornaam. Ook zal een rechter een scheldwoord niet snel toestaan als voornaam.

Naast dat je nieuwe voornaam niet ‘ongepast’ mag zijn, mag je nieuwe voornaam niet ook een achternaam zijn. Hierop is er wel een uitzondering. Je nieuwe voornaam mag een achternaam zijn, als duidelijk is dat deze achternaam ook een voornaam kan zijn. Denk hierbij aan de achternaam ‘Thomas’. De naam ‘Thomas’ is in Nederland zowel een achternaam als een voornaam. Hierdoor zal de rechter de voornaam ‘Thomas’ wel accepteren, ook al kan de naam ‘Thomas’ ook als achternaam gebruikt worden.

X

Wijziging voornaam voor trans personen bij de gemeente

Belangrijk om te weten is dat trans personen kunnen ‘wisselen’ van geslacht van ‘Man’ naar ‘Vrouw’ en andersom zonder dat zij naar de rechtbank hoeven te stappen. Deze wijziging van je geslacht kunnen trans personen namelijk bij de gemeente regelen. Hiervoor heb je een deskundigenverklaring nodig van bijvoorbeeld je behandelend psycholoog. Hiervoor hoef je dus niet naar de rechtbank. Tijdens de verandering van je geslacht bij de gemeente kan je gelijk je voornaam laten wijzigen. Trans personen krijgen eigenlijk maar één keer de kans om hun voornaam via de gemeente aan te passen.

In de praktijk maak ik nog wel eens mee dat mensen toch niet tevreden zijn over de voornaam die zij hebben gekozen tijdens de geslachtswisseling bij de gemeente. Of mensen willen hun voornaam anders schrijven. En er zijn natuurlijk ook mensen die niet hun geslachtsvermelding willen laten wijzigen, maar alleen hun voornaam willen laten wijzigen. Voor deze mensen is het dan nodig om hun voornaam te wijzigen via de rechtbank.

X

Kennismaken

Denk je na over het wijzigen van je voornaam? Neem dan gerust contact met me op voor een kennismaking. Een kennismaking is uiteraard kosteloos en vrijblijvend.