Moederdag in tijden van corona
Afgelopen weken heeft het ouderschap voor veel (gescheiden) ouders een andere invulling gekregen. Thuiswerken en ondertussen de kinderen met school helpen is voor veel ouders een alledaagse bezigheid. En de kinderen extra opvangen omdat de andere ouder in een vitaal beroep werkt, of juist je kinderen minder zien omdat je in een vitaal beroep werkt is op veel ouders van toepassing. Ook Moederdag zal bij veel ouders en kinderen een andere invulling krijgen dit jaar.
Utrecht, door mr. Kim Smienk
Moederdag in ouderschapsplan
Wanneer ouders uit elkaar gaan zijn zij in veel gevallen verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer ouders die getrouwd met elkaar zijn gaan scheiden. In zo’n ouderschapsplan worden er afspraken gemaakt over van alles met betrekking tot de kinderen. Zoals afspraken over kinderalimentatie, over de verdeling van de zorg voor de kinderen (op welke dagen zijn de kinderen bij welke ouder?), en ook over de invulling van speciale dagen zoals Moederdag.
Er is vast geen ouderschapsplan bedacht op de coronacrisis. Hoe mooi is het om de kinderen te laten zien dat hun ouders in onderling overleg de vormgeving van Moederdag met elkaar regelen?
Ondanks afspraken in jullie ouderschapsplan over Moederdag is er vast geen ouderschapsplan bedacht op de omstandigheden waarin we nu leven. In verband met het coronavirus is het misschien niet mogelijk voor de kinderen om hun moeder of hun moeders te bezoeken. Bijvoorbeeld omdat een moeder ziek is, of omdat er bij haar thuis gezinsleden ziekteverschijnselen hebben.
Onenigheid over Moederdag
Wat nu als jullie er als ouders er samen niet uitkomen hoe Moederdag vormgegeven wordt? In een eerder artikel schreef ik over co-ouderschap tijdens de coronacrisis. Hierin schreef ik dat het zonder de Coronacrisis al heel belangrijk om als ouders met elkaar te communiceren. Tijdens de Coronacrisis is het des te meer van belang om met elkaar te communiceren.
Houd elkaar in ieder geval goed op de hoogte van ziekte en ziekteverschijnselen binnen je gezin. Is er in je gezin iemand ziek? Of is er geen ziekte vastgesteld door een arts maar heeft een gezinslid wel ziekteverschijnselen? In het belang van de gezondheid van de kinderen én hun ouders kan het beter zijn om fysiek contact tussen de kinderen en hun moeder over te slaan tijdens Moederdag dit jaar. Hoe mooi is het als jullie kinderen zien dat hun ouders in goed overleg met elkaar de invulling van Moederdag regelen?
Tip: Communiceer in woorden. Voorkom misverstanden in de communicatie door gebruik van Whatsapp, e-mail en emoticons.
Tip: Communiceer in woorden met elkaar via de telefoon, Skype of videobellen. Wanneer communicatie verloopt via Whatsapp en e-mail is er een kans dat er misverstanden, onbegrip en onenigheid ontstaat. Om dit te voorkomen raad ik dan ook sterk aan om in woorden met elkaar te communiceren, en niet in tekst en emoticons.
En komen jullie er niet samen uit, trek dan even bij me aan de bel. Dan praten we samen even in mijn digitale mediationkamer over de vormgeving van Moederdag in tijden van corona.
Wat als de kinderen hun moeder niet kunnen bezoeken op Moederdag?
Gelukkig leven we in een digitale tijd. Maak gebruik van de mogelijkheden die we nu hebben, en laat de kinderen bijvoorbeeld videobellen moet de andere moeder. Ook kunnen kinderen samen met hun moeder een film kijken, terwijl ze niet in dezelfde huizen zijn. Bijvoorbeeld via Netflixparty. Ontbijtjes kunnen thuisbezorgd worden, knutselwerkjes kunnen ‘contactloos’ aan moeders gegeven worden en bloemen kunnen natuurlijk ook online besteld worden. Wees creatief!
Tot slot
Wanneer ouders uit elkaar gaan is het belangrijk dat er stil gestaan wordt bij de vormgeving van Moederdag na de relatiebreuk. Lopen de afspraken over de invulling van Moederdag niet helemaal soepel? Zitten jullie niet op één lijn over de vormgeving van Moederdag in verband met het coronavirus? Neem gerust contact met me op voor een kennismaking zodat ik samen met jullie kan kijken naar de invulling van jullie Moederdag.