Andere ouder weigert onze kinderen op te vangen tijdens coronacrisis. Wat kan ik hieraan doen?

Andere ouder weigert onze kinderen op te vangen tijdens coronacrisis. Wat kan ik hieraan doen?

Andere ouder weigert onze kinderen op te vangen tijdens coronacrisis. Wat kan ik hieraan doen?

Veel ouders houden momenteel in verband met het coronavirus veel ballen in de lucht. Zo werken ouders thuis, terwijl ondertussen de kinderen thuis ook aan school moeten werken. Tot overmaat van ramp weigert de andere ouder voor de kinderen te zorgen. Wat kun je hier nu mee als de andere ouder weigert jullie kinderen op te vangen?

Omgangsregeling tijdens coronacrisis

Hoe zit dat nou met de omgangsregeling tijdens de coronacrisis? In mijn eerdere artikel schreef ik over specifieke dilemma’s in de corona-periode. In dit artikel schreef ik dat het mogelijk is om een ouderschapsplan tijdelijk te wijzigen. Bijvoorbeeld omdat de ene ouder tijdens de coronacrisis in de zorg werkt en veel van huis is, en de andere ouder juist veel thuis is.

Wat nu als je de omgangsregeling tijdelijk wil aanpassen en de andere ouder vraagt om de kinderen op te vangen. Zodat je met focus aan het werk kan en even bij kan komen. En weer kan opladen om de kinderen aandacht te geven. Maar wat nu als de andere ouder weigert jullie kinderen op te vangen?

Moet ik naar de rechter stappen om de andere ouder te dwingen om de kinderen op te vangen?

Even rustig. Momenteel wordt alles wat te veel, het thuis werken en de kinderen opvangen en helpen met schoolwerk tegelijk. Blijkbaar is het moeilijk/niet mogelijk om in gesprek met de andere ouder de zorgverdeling voor de kinderen aan te passen. Is er al mediaton voorgesteld? Momenteel help ik via mijn ‘online kantoor’ veel ouders met specifieke problemen over het ouderschap tijdens de coronaperiode.

Tip: overleg met de school van de kinderen of het mogelijk is om de kinderen een aantal dagdelen naar school te laten gaan.

Je kunt ouders misschien juridisch wel dwingen om voor hun kinderen te zorgen, maar je kunt ouders hun hart niet dwingen om voor hun kinderen te zorgen. Wat nu als je echt tijd en ruimte nodig hebt, en echt even lucht nodig hebt nu de kinderen 24/7 thuis zijn?

Voordat je gaat denken aan een stap naar de rechter, kijk eens rond in je netwerk. Is er iemand die de kinderen even op kan vangen? Zijn er familieleden, vrienden, buren die kunnen bijspringen? En als dat niet mogelijk is, neem dan contact op met de school van de kinderen. Geef aan dat er een overbelaste thuissituatie is en vraag of de kinderen enkele dagen of dagdelen naar school mogen. Veel scholen vangen naast kinderen van ouders met vitale beroepen, ook kinderen op die in een overbelaste thuissituatie leven.

Tot slot

De coronacrisis zorgt voor een situatie waar geen ouderschapsplan op bedacht is. Treed als ouders met elkaar in overleg over de zorg van de kinderen. Lukt dit niet? Vraag om hulp in je sociale omgeving. En vergeet zeker niet om contact op te nemen met de school van de kinderen. Het geeft in veel gevallen lucht als de kinderen een aantal dagen naar school kunnen.