Voor hoeveel kinderen mag een spermadonor doneren?

Voor hoeveel kinderen mag een spermadonor doneren?

Voor hoeveel kinderen mag een spermadonor doneren?

Een man die sperma doneert in een ziekenhuis is een ‘onbekende donor’. Zijn sperma kan ‘gebruikt’ worden door meerdere vrouwen. Is er eigenlijk een maximum aan het aantal kinderen dat verwekt mogen worden met dit gedoneerde sperma?

Amsterdam, door mr. Kim Smienk

Onbekende spermadonor

Het is belangrijk om het verschil tussen onbekende spermadonoren en bekende spermadonoren in het oog te houden. Een onbekende spermadonor is een spermadonor die zijn sperma heeft gedoneerd bij een ziekenhuis of kliniek. Een bekende donor is een bekende man die zijn sperma aan je doneert. Dit is bijvoorbeeld een vriend of iemand die je hebt ontmoet via de website OneWish.

Wanneer je zwanger wordt van een onbekende spermadonor dan weet je niet wie deze man is. Wel kan er zodra je kind zestien is geworden contact gezocht worden met deze spermadonor.

Bekende spermadonor

Wanneer je zwanger wordt van een bekende spermadonor is er in principe niemand die de donor ‘screent’. Het is natuurlijk goed om zelf onderzoek naar deze donor te doen. Heeft hij zelf kinderen? En heeft hij al eerder sperma gedoneerd?

Een bekende donor doneert zijn sperma niet ‘anoniem’ in een ziekenhuis. Hierdoor is er geen controle op hoeveel kinderen er verwekt zijn met sperma van deze donor. Bij een bekende donor is er daarom eigenlijk geen maximum op het aantal kinderen dat hij mag verwekken. Je kunt een man namelijk moeilijk verbieden om kinderen te verwekken.

Hoeveel kinderen mag een spermadonor verwekken?

Wanneer een man sperma doneert bij een ziekenhuis of kliniek (onbekende spermadonor) dan wordt hij ‘gescreend’. Er worden bijvoorbeeld medische testen gedaan met zijn sperma, zoals een soa-test. Ook wordt gecheckt of de donor al niet al voor te veel gezinnen sperma heeft gedoneerd.

Met het sperma van een onbekende spermadonor mag namelijk bij maximaal 12 gezinnen kinderen verwekt worden. Het idee is dat er op deze manier gemiddeld maximaal 25 kinderen per onbekende spermadonor geboren worden. Het is dus niet zo dat met het sperma van een spermadonor een maximum aantal kinderen verwekt mag worden, wat wel door veel mensen gedacht wordt.